Sanningen bakom Remiums fall

Så gick det till när fondkommissionärsfirman Remium gick under.

När Finansinspektionen drog fondkommissionären Remiums samtliga tillstånd i april förra året blev de flesta anställda förvånade och besvikna. Även om alla visste att det pågick ett sanktionsärende hade ingenting förberett dem på detta dråpslag. Det var ju utlåningsverksamheten som befann sig under myndighetens lupp, inte kreditmarknadsbolagets övriga verksamheter.

Beslutet fick kritik. Inte minst internt. Det talades om att verksamheten i grunden var stabil och att Finansinspektionens beslut var uttryck för myndighetsmissbruk och ett sätt att visa musklerna.

Affärsvärldens granskning visar dock att den in- och utlåningsverksamhet som Remiums nya ägare dragit i gång – och som på kort tid exploderat i omfång – var behäftad med problem som inte bara kunde hänföras till misstag och brister i kreditriskhanteringen. Av de pengar som lånades ut gick åtminstone hälften till personer och bolag i kretsen kring de nya ägarna. Lån som dessutom i växande utsträckning blev problemkrediter eller i vissa fall inte betalades tillbaka alls.

Remium hade blivit en långivare i ägarkretsens tjänst.

Läs hela artikeln här eller i magasinet, och lyssna också på podden Affärsvärlden där Lotta Dinkelspiel diskuterar reportaget om fondkommissionärens uppgång och fall.

 

verktyg

icon-followup

Uppföljning

Här ser du hur alla våra aktieråd har gått.

icon-analysis

Analysarkiv

icon-portfolio

Portföljer

icon-upside

Uppsidan

icon-prefguide

Pref-guiden

uppkopsguiden

Uppköpsguiden

borsen-idag

Börsen idag

aktierek

Aktierekommendationer