Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sanoma stiger efter tv-affär

2017-04-10 09:55
Sanoma House. Foto: Ismo Pekkarinen/IBL

Sanoma stiger i Helsingsfors efter att bolaget sålt sin nederländska tv-verksamhet och därför höjt vinstprognosen för helåret. Klockan 9.30 svensk tid var aktien upp 3,6 procent.

På måndagsmorgonen meddelade Sanoma att det säljer sina 67 procent i den nederländska tv-verksamheten SBS till partnern Talpa Broadcasting för 237 miljoner euro. Det ger en reaförlust om 313 miljoner euro som främst kommer att bokas under första kvartalet som jämförelsestörande post.

I utbyte får Sanoma 100 procent ägarandel i tv-guideverksamheten Veronica Uitgeverij.

Försäljningen av SBS kombinerat med fortsatt god utveckling för den finska mediaverksamheten gör att Sanoma höjer sin vinstprognos för 2017. Nu räknar bolaget med att den operativa rörelsemarginalen kommer hamna "över 10 procent", jämfört med tidigare "omkring 10 procent". Bolaget upprepar prognosen om att nettoförsäljningen, justerad för strukturella förändringar, väntas vara stabil.

Enligt SME Direkts senaste uppdatering av konsensus på Sanoma, daterad 22 februari, räknar marknaden i snitt med att bolagets operativa rörelsemarginal på 10,5 procent.

Efter ovanstående transaktion kommer Sanoma att heläga samtliga kvarvarande stora verksamheter.

"Bolagets försäljningsstruktur kommer att bli mer balanserad med minska exponering mot annonsintäkter", skriver Sanoma.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom