SAS-aktien backar efter rapport

Flygbolaget SAS intäkter ökade under första kvartalet, men så även förlusten. Vd Rickard Gustafson ser positivt på framtiden, men uttrycker en oro för effekterna av coronaviruset. Efter rapporten faller aktien runt fem procent.

SAS redovisar en förlust före skatt på 1 087 miljoner kronor under perioden november till januari, första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det kan jämföras med förlusten på 576 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

– Resultatet före skatt är negativt och sämre än föregående år. Det kan man förklara väldigt enkelt, det är växelkurserna som tyvärr inte gått vår väg, framför allt kronan mot dollarn, säger Rickard Gustafson.

Att bolaget infört en ny redovisningsstandard påverkade också resultatet, enligt SAS-chefen.

Fler passagerare

Intäkterna ökade något, till 9 707 miljoner kronor från 9 405 miljoner kronor under första kvartalet föregående år.

En ökning med nära 100 000 passagerare under perioden låg bakom intäktsökningen, enligt bolaget som ser ökade marknadsandelar bland annat i Skandinavien.

Coronavirusets spridning har fått SAS att ställa in flygningar till och från Fastlandskina. SAS räknar med ett intäktsbortfall på cirka 200 miljoner kronor på grund av de inställda flygningarna under februari och mars.

– Vi ser en väldigt svag efterfrågan för resor till Hongkong och vi har gått ner något i frekvens. Men än så länge ser vi inga radikala förändringar på något sätt i bokningsmönstret. Men vi bevakar det noga och får se hur det utvecklar sig, säger Rickard Gustafson.

Virus oroar

Även om exponeringen just mot Kina är relativt låg oroas vd:n av effekterna av viruset. Om sjukdomsutbrottet begränsas till vintersäsongen ser han en marginell resultatmässig effekt.

– Om situationen inte stabiliseras och sprids vidare när vi går mot den viktiga sommarsäsongen är det klart att det kan få stora konsekvenser för industrin och SAS. Det kostsamma blir om vi inte kan operera verksamheten som tänkt och om vi ser ett kraftigt minskat resande. Där är vi inte än om jag bortser från Kina.

Enligt Gustafson har bolaget avsatt arbetsgrupper som ständigt jobbar med frågan.

– Vi ser till att utbilda medarbetare kring vilka rutiner som gäller, vi har kontakt med myndigheter och har en egen medicinsk expertis som värderar läget hela tiden.

Står för reklamfilm

Nyligen publicerade SAS en reklamfilm som skapade uppståndelse och kritik i sociala medier. Filmen plockades ned knappt ett dygn efter den publicerats, och återpublicerades sedan samma kväll. Dessutom utsattes den danska reklambyrån som låg bakom filmen för ett misstänkt bombhot.

”Vad är egentligen skandinaviskt? Absolut ingenting”, säger en berättarröst i filmen.

– Så här i efterhand tog det lite för lång tid innan man kom till kärnbudskapet i den första långa filmen, vilket gjorde att många människor tyvärr missade budskapet. Det är en lärdom vi tar med oss, säger Gustafson.

Vd:n vill samtidigt poängtera att han hela tiden backat filmens budskap.

– Jag står fortfarande fast vid de budskap vi ville förmedla, det vill säga att flyg skapar samhällsnytta, öppna samhällen som inspirerar till goda idéer som människor kan ta med sig hem och förverkliga. Det står jag för varje dag i veckan, säger Rickard Gustafson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets