SAS dyker efter emissionsbesked

SAS meddelade på fredagsmorgonen att bolaget förbereder en riktad nyemission. Aktien rasar på beskedet.
SAS dyker efter emissionsbesked - sas-affarsvarlden-700_binary_6876109.png

Flygbolaget vill göra en riktad nyemission om högst 66 miljoner stamaktier, vilket motsvarar nära 20 procent av antalet utgivna stamaktier. Räknat på torsdagens stängningskurs 27 kronor motsvarar det ett kapitaltillskott på 1,8 miljarder kronor.

Emissionen görs för att minska bolagets finansieringskostnader.

Den svenska och den norska staten planerar att inte delta i SAS förestående riktade nyemission, medan den danska däremot avser att göra det. Samtliga säger sig stödja förslaget om nyemission.

Det meddelar de tre staterna i pressmeddelanden.

De tre staterna är huvudägare och Sverige äger i dagsläget cirka 17,2 procent, Danmark 14,2 procent och Norge 11,5 procent av flygbolaget. Ägandet ligger enbart i stamaktier.

För att kunna besluta om nyemissionen avser bolaget att kalla till extrastämma den 3 november.

Stamaktien var ned drygt 7 procent, från 27 till 25 kronor, i öppningshandeln på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.