SAS lyfter på optimistiskt pilotfack

SAS och piloternas förhandlingar i Oslo har pågått i snart ett dygn. I dag är 709 avgångar inställda på grund av strejken. Norska pilotfacket hoppas på en lösning i dag, enligt norska medier.
SAS lyfter på optimistiskt pilotfack - sas-strejk-700_binary_6956579.jpg

Vid 9-tiden uppger riksmäklarens kontor i Norge för TT att förhandlingarna i Oslo fortfarande pågår. Förhandlingarna började vid klockan 11 på onsdagen.

Yngve Carlsen, från det norska pilotfacket, säger till journalister att han är mer optimistisk i dag än i går kring förhandlingarna, rapporterar VG.

– Jag kan inte säga något om tidsaspekten och jag överlåter till riksmäklaren att uttala sig om medlingen. Men jag är mer optimistisk än i går, säger Yngve Carlsen, på väg in på riksmäklarens kontor.

Han hoppas på en lösning under dagen.

SAS aktiekurs lyfter på börsen och har vid 11-tiden stigit mellan 6-7 procent.

Fortsatta förhandlingar

Sent på onsdagskvällen var beskedet att förhandlingarna dittills varit resultatlösa.

– Situationen är fortsatt mycket fastlåst. Parterna har inte kommit närmare varandra, sade riksmäklaren Mats Wilhelm Ruland, som håller i förhandlingarna, till journalister klockan 23 på kvällen, enligt norska VG.

Han meddelade att förhandlingarna ändå skulle fortsätta.

– Det finns fortsatt hopp, och det är alltid möjligt att hitta en lösning under en medling. Ingen har signalerat att de vill avsluta förhandlingarna. Vi fortsätter att medla så länge parterna anser att det är meningsfullt, säger Ruland.

De 1 400 piloterna i Sverige, Danmark och Norge har samma arbetsgivare och förhandlingsorganisation.

Varken Svenska pilotföreningen eller SAS har något nytt att berätta om förhandlingsläget.

Under torsdagen har SAS ställt in totalt 709 avgångar, vilket beräknas drabba 54|000 passagerare. Hittills har mer än 320|000 resenärer drabbats av strejken.

Väntar på signaler

Jan Sjölin från Medlingsinstitutet, som medlat mellan SAS och de svenska piloterna, väntar på signaler från Oslo.

– De håller på och förhandlar och vi hoppas att de kommer överens och problemet blir ur världen, säger Jan Sjölin.

Med start i går ska 900 kabinanställda och 70 lastare gradvis permitteras i den norska verksamheten. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta personalen.

I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Här omdisponeras i stället sysslolös personal till andra arbetsuppgifter. Det kan exempelvis betyda att kabinpersonal får arbeta på en flygplats tillfälligt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.