Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

SAS vd: Detta hotar SAS-koncernen

2017-09-13 12:08
Rickard Gustafson, vd, SAS Foto: SAS

SAS vd Rickard Gustafson vill få till stånd ett möte med företrädare för bolagets norska piloter hos en norsk motsvarighet till svenska Medlingsinstitutet, "Riksmeklingsmannen", under onsdagen för att undvika en strejk på torsdagen.

Det rapporterar norska E24 på onsdagsförmiddagen.

"Jag hoppas att vi kan mötas hos Riksmeklingsmannen i dag", säger han till tidningen, och tillägger att det är omöjligt för SAS att gå med på det nuvarande kravet.

"Detta hotar SAS som koncern. Under en fyra dagar lång strejk i Sverige förlorade vi 130 miljoner svenska kronor. Då Norge är en av våra viktigaste marknader är det klart att detta är väldigt allvarligt", säger Rickard Gustafson och låter förstå att en norsk strejk skulle kosta SAS många miljoner kronor om dagen.

Förhandlingarna mellan SAS och dess norska piloter bröt ihop på måndagsmorgonen, och ännu på tisdagskvällen hade kontakten inte återuppstått.

Den största stötestenen i konflikten uppges piloternas anställningsvillkor, exempelvis vad gäller förutsägbarhet och helgarbete, vara. Den norska fackledaren Jens Lippestad säger till E24 att SAS gärna får återuppta kontakten om bolaget har ändrat sig, men:

"Det är ingen vits för dem att ta kontakt om de bara ska upprepa sitt tidigare bud."

Rickard Gustafson menar å sin sida att de norska piloterna har erbjudits samma villkor som piloterna i Sverige och Danmark.

"Jag sitter med en annan verklighetsbild än piloterna, och anser att vi har erbjudit dem ett bra avtal som är likt det piloterna i Sverige och Danmark har fått", säger han, och fortsätter:

"Danska och svenska piloter har inte helt identiska avtal, eftersom det är olika länder. Norska piloter kan inte förvänta sig att få identiska avtal, men liknande ramvillkor och struktur."

Till helgen arrangeras cykel-VM i Bergen, vilket enligt SAS-vd:n gör den redan prekära frågan om pilotstrejk etter värre. Hur många som skulle beröras av en eventuell strejk vet Rickard Gustafson inte, "men det rör sig", skriver E24, "om tiotusentals passagerare".

På SAS hemsida uppger bolaget under vilka villkor kostnadsfri ombokning och återbetalning erbjuds. Ambitionen att nå en överenskommelse och därmed förebygga strejk upprepas.

SAS-aktien har hittills inte drabbats av den norska konflikten. På onsdagen fick den bränsle av en köprekommendation från HSBC och steg över 5 procent, medan den backade måttliga 0,4 procent under torsdagsförmiddagen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom