Satellitbolag lyfter efter avtal

Satellitbolaget Ovzon steg på Stockholmsbörsen efter att bolaget på onsdagsförmiddagen offentliggjort två nya avtal - ett som ökar bolagets kapacitet som tjänsteleverantör och ett som för bolaget ett steg närmare att bli en satellitoperatör.
Satellitbolag lyfter efter avtal - falcon-heavy-700_binary_6954751.jpg

”Innan vi får upp vår egen satellit så är vi en tjänsteleverantör, men när vi får upp den så kan vi tekniskt sett anses vara en operatör”, säger Ovzons vd Per Wahlberg till Nyhetsbyrån Direkt.

I dagsläget hyr Ovzon kapacitet hos satellitoperatörerna, ett segment som domineras av fyra aktörer som tillsammans står för tre fjärdedelar av intäkterna i segmentet, och varav Intelsat är den största.

Enligt Per Wahlberg har utbudet av satelliter som uppfyller bolagets behov varit en begränsande faktor, men under det tredje kvartalet planerar Intelsat att skjuta upp en ny satellit (IS-39) som uppfyller bolagetskrav, och det är i denna som Ovzon har säkrat kapacitet i och med det nya avtalet.

”I och med det här finns det en potential för oss att växa den nuvarande affären”, säger Per Wahlberg.

Marknaden för satellitkommunikation består av ett komplext nätverk av bolag specialiserade på olika delar av värdekedjan.

Samtidigt som Intelsat är en leverantör av kapacitet till Ovzon via sina satelliter, så är bolaget även köpare av Ovzons tjänstelösningar, och via dotterbolaget Intelsat General (IGC) är de dessutom distributör av Ovzons tjänster till slutkunder, som bland annat består av stater och media.

Intelsat är alltså leverantör, distributör och kund till Ovzon i olika delar av affären redan i dag, och om allt nu går som det ska, så kommer Ovzon även att bli leverantör av satellitkapacitet till Intelsat.

För ända sedan starten har Ovzon haft siktet inställt på att skjuta upp en egen satellit och ta del av den lukrativa operatörsmarknaden – för helåret 2018 redovisade Intelsat en ebitda-marginal på 77 procent – och under 2021 planerar Ovzon att skjuta upp satelliten Ovzon 3.

Det är kapacitet i denna satellit som Intelsat nu har tecknat avtal med Intelsat för till ett värde av 520 miljoner kronor under avtalsperioden som löper över två till tre år. En ansenlig summa givet att Ovzon under 2018 omsatte cirka 208 miljoner kronor.

”Det är mycket pengar”, konstaterar Per Wahlberg och tillägger att det nyligen aviserade kontraktet bara är den första affären och en liten del av satellitens kapacitet.

”Det är lite kostnader med att få upp den, men sedan är det höga marginaler och stor kapacitet att sälja. En satellit kan omsätta 100 miljoner dollar per år och har en livslängd på upp till 15 år”, säger Per Wahlberg.

Ovzon avslutade nyligen en företrädesemisson som tillförde bolaget cirka 750 miljoner kronor, med avsikt att finansiera den egna satelliten. I prospektet räknade bolaget med intäkter upp till 1 miljard kronor inom några år vid optimerad beläggning av satelliten.

Bolagets aktie introducerades i maj 2018 på First North. Teckningskursen sattes till 70 kronor. Sedan en kursbotten i början på februari strax under 29 kronor har aktien klättrat upp något.

Vid Stockholmsbörsens öppning på onsdagen rusade aktien närmare 25 procent, men föll sedan tillbaka och var vid lunchtid upp 12,5 procent till 42:50 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.