Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Saudi Aramco stramar åt värderingen

2019-11-18 08:09
Foto: AP Photo/Hasan Jamali/TT

Saudi Aramco har nu uppgett att bolaget siktar på en värdering på 1.600-1.700 miljarder dollar när oljejätten börsnoteras.

Därmed hamnar värderingen en bra bit under de 2.000 miljarder dollar som Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman länge har haft som riktmärke för bolaget, skriver Wall Street Journal.

I ett uttalande på söndagen uppgav Aramco att det siktar på att notera aktien till en kurs på mellan 30 och 32 saudiska riyal (77-82 kronor). En andel på 1,5 procent av bolaget, cirka 3 miljarder aktier, ska enligt planerna säljas vid noteringen.

Vid värderingens mittpunkt skulle Aramco dra in nära 25 miljarder dollar vid noteringen, vilket placerar bolaget i princip jämsides med kinesiska Alibaba som tog in 25 miljarder dollar vid sin notering 2014 - som då var världens största.

Saudiarabiens arbete inför noteringen har innefattat en omfattande bearbetning av globala investeringsfonder och kapitalförvaltare i såväl USA som i Mellanöstern, Asien och Europa. På hemmaplan i Saudiarabien har landets medelklass uppmuntrats att investera i bolaget.

Att prisintervallet nu har satts en bra bit under kronprinsens ursprungliga målsättning anses dock understryka de operationella, geopolitiska och bolagsstyrningsmässiga risker som bolagets potentiella investerare ställs inför, konstaterar Wall Street Journal.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom