Saudierna kastar ut iranska diplomater

Saudiarabien har brutit sina diplomatiska förbindelser med Iran efter att demonstranter attackerat dess ambassad i Teheran.

Det i sin tur skedde för att protestera mot en avrättning av en shiamuslimsk ledare. Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir sade vid en presskonferens i Riyadh på söndagen att iranska diplomater har 48 timmar på sig att lämna landet, skriver AFP.

Irans högsta ledare har under helgen sagt att Saudiarabien ska möta ”snabba konsekvenser” för att ha avrättat Nimr al-Nimr, en händelse som lett till skarpa protester.

USA sade att avrättningen riskerar att förvärra spänningarna medan EU varnade för ”farliga konsekvenser” runt om i den oroliga regionen.

Oroligheterna mellan Iran och Saudiarabien har fått fart på oljepriserna under måndagens handel. Brent-oljan var upp med som mest 3,3 procent till 38,38 dollar per fat, men har därefter fallit tillbaka knappt en halv dollar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco