Saudierna kastar ut iranska diplomater

2016-01-04 07:11 Affärsvärlden Finwire
Saudiarabiens prins Mohammed bin Salman och en protestskylt mot dödsdomen av opinionsbildaren Sheikh Nimr Baqir al-Nimr. Foto: All over press

Saudiarabien har brutit sina diplomatiska förbindelser med Iran efter att demonstranter attackerat dess ambassad i Teheran.

Det i sin tur skedde för att protestera mot en avrättning av en shiamuslimsk ledare. Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir sade vid en presskonferens i Riyadh på söndagen att iranska diplomater har 48 timmar på sig att lämna landet, skriver AFP.

Irans högsta ledare har under helgen sagt att Saudiarabien ska möta "snabba konsekvenser" för att ha avrättat Nimr al-Nimr, en händelse som lett till skarpa protester.

USA sade att avrättningen riskerar att förvärra spänningarna medan EU varnade för "farliga konsekvenser" runt om i den oroliga regionen.

Oroligheterna mellan Iran och Saudiarabien har fått fart på oljepriserna under måndagens handel. Brent-oljan var upp med som mest 3,3 procent till 38,38 dollar per fat, men har därefter fallit tillbaka knappt en halv dollar.

Affärsvärlden Finwire

Premiumnyheter

Aktuellt inom