SBAB: Riksbanken i prekärt läge

Det blir en svår balansgång för Riksbanken framöver, och detta återspeglas i dagens reporäntebesked, skriver SBAB.
SBAB: Riksbanken i prekärt läge - riksbanken-700_binary_6840430.jpg

I dag meddelade Riksbanken att reporäntan lämnas oförändrad på -0,25 procent, efter att i december höjt reporäntan från -0,50 procent till -0,25 procent.  I en kommentar till dagens räntebesked skriver SBAB att höjningen i december förvånade då det fanns tydliga tecken på att Sverige är på väg in i ett svagare konjunkturläge. Den ekonomiska information som inkommit sedan räntehöjningen pekar enligt SBAB än mer tydligt på en konjunkturavmattning och ett dämpat inflationstryck.

– Vi har haft en extremt expansiv penningpolitik i Sverige i många år så att Riksbanken förr eller senare skulle påbörja en normalisering av ränteläget var ofrånkomligt. Det blir mer och mer tydligt att Riksbankens beslut i december att höja reporäntan för första gången på sju år inte var särskilt vältajmat. Men det skulle ha krävts en väsentligt ändrad information om konjunkturförutsättningarna för att Riksbanken skulle ha valt att återgå till en reporänta på minus 0,5 procent. Riksbanken sitter nu i ett prekärt läge och har en svår balansgång framför sig, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i pressmeddelandet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets