SBAB: Så länge dröjer det tills räntan höjs

SBAB har gjort en rejäl justering av sin prognos för Riksbankens reporänta. De tror nu att det dröjer till april 2022 innan reporäntan höjs igen.
SBAB: Så länge dröjer det tills räntan höjs - riksbanken-ingves-700_binary_6947883.jpg

Det skriver SBAB i sin rapport boräntenytt, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Förut trodde vi på en höjning i mitten av 2020 och nu tror vi att Riksbanken dröjer ända till april 2022 med att höja reporäntan. Vi har alltså ändrat vår syn ganska rejält. Det beror framför allt på omvärldsutvecklingen, där flera centralbanker tydligt ser en annalkande lågkonjunktur och har sänkt sina styrräntor. Att flera länder har negativa räntor på sina långa statsobligationer är också en tydlig signal”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije till Nyhetsbyrån Direkt.

SBAB räknar med att Riksbanken återigen kommer att revidera ned sina räntebana vid kommande räntemöte i september och de tycker också att Riksbanken borde se över sin syn på vad som är en normal reporänta.

”Ränteutvecklingen världen om och införandet av negativa räntor pekar tydligt på att räntor markant över dagens nivåer ter sig väldigt avlägset”, säger Robert Boije.

Samtidigt ser SBAB inte att Riksbanken i nuläget skulle sänka reporäntan.

”Riksbanken har kommunicerat att de fortfarande har en betydligt mer positiv bild av omvärlden än vad marknaden har. Sett i ljuset av det ligger en sänkning inte i korten, som det ser ut nu. Men går vi in i mer betydande lågkonjunktur och fler centralbanker sänker räntorna hamnar saken i ett annat läge. Då tror jag inte att Riksbanken skulle dra sig för att sänka reporäntan. De har också tydligt sagt att det går att sänka reporäntan betydligt längre ned än i dag”, säger Robert Boije.

Han varnar samtidigt för att penningpolitiken i ett sådant förvärrat läge får ett minskat genomslag eftersom bankerna in i det längsta lär dra sig för att införa negativ ränta på hushållssparande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.