Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SBAB ser tecken på bobubbla

2015-06-18 07:29
En ny stadsdel byggs i Barkaby. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Uppdrivna förväntningar på framtida prisökningar kan vara ett tecken på en överhettad bostadsmarknad, uppger den statliga bolåneaktören SBAB som varje kvartal genomför en undersökning bland mäklare.

Enligt den mätning som gjorts i samband med SBAB:S Mäklarbarometer ligger mäklarnas långsiktiga prisförväntningar i överkant av vad som är rimligt. Det indikerar att riskerna har ökat, uppger SBAB.

"Mäklarna har en rätt optimistisk syn på bostadsprisernas utveckling. I genomsnitt väntas priserna öka med omkring fem procent per år under de kommande fem åren. Även om detta är en inbromsning jämfört med de senaste fem årens utveckling så är det en ökningstakt som ligger väl över vad andra priser, löner och inkomster kan tänkas öka", skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Förväntningarna kanske kan tyckas vara blygsamma, givet de senaste årens våldsamma prisuppgångar, men de ligger de definitivt i överkant av vad som får bedömas som rimligt, anser Tor Borg, chefsekonom för SBAB. Varningsljuset blinkar kanske inte rött ännu, men det är absolut inte grönt heller, säger han.

220 mäklare i Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö har svarat på enkäten denna gång.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom