SCA kan sälja omskrivna jaktanläggningen

Pappers- och hygienföretaget SCA:s vd Jan Johansson meddelar att bolagets avgående styrelseordförande Sverker Martin-Löf ska sluta nyttja bolagets fjällanläggning Källberget. Jaktanläggningen Henvålen överväger man att sälja.

Vidare införs restriktioner kring bolagets affärsflyg, som man även överväger att sälja, och kring valet av rådgivare vid affärstransaktioner.

På SCA:s hemsida lämnar Johansson på fredagen nedanstående besked:

1) På torsdagen kom bolaget “överens” med styrelseordförande Sverker Martin-Löf om att han “önskar säga upp möjligheten att nyttja” bolagets fastighet, fjällanläggningen Källberget. Det ska ske i samband med bolagsstämman 2015, då Martin-Löf avträder som styrelseordförande i SCA.

2) Jan Johansson kommer att “ta ett initiativ” om möjlig avyttring av jaktanläggningen Henvålen med de övriga ägarna, Industrivärden och Handelsbanken.

3) “Inom SCA” kommer en “analys” inledas kring om man framöver skall äga eller hyra affärsflyg.

4) Oavsett vad granskningar kommer fram till så kommer varken Jan Johanssons eller någon annans respektive eller närstående att flyga i affärsflyg som hyrs eller ägs av SCA. “Den tiden är förbi. Affärsflyg ska heller inte utnyttjas i samband med representation”, uppger Johansson.

5) SCA och dess ledning kommer fortsätta resa och använda affärsflyg “när det behövs”.

6) En “intern instruktion” kommer att utfärdas gällande anlitande av rådgivare i samband med transaktioner. Innebörden är att oavsett om det handlar om SCA:s eller motpartens rådgivning så “får inte närstående ingå i transaktionsteam”.

“Vi måste arbeta tillbaka det förtroende som vi förlorat hos ägare, media och allmänhet”, skriver Johansson slutligen.

Alla ovanstående förändringar rör sådant som SCA kritiserats för i SvD Näringslivs granskningar under vintern.

SCA:s röstmässigt största ägare är Industrivärden, med 10,1 procent av kapital och 29,4 procent av röster per den 30 september. Per samma datum var Handelsbanken, inklusive fonder och stiftelser, bolagets röstmässigt näst största ägare med 4,6 procent av kapital och 14,3 procent av röster.

SCA inklusive pensionsstiftelser är dessutom en betydande aktieägare i Industrivärden, både röst- och kapitalmässigt, innebärande ett korsägande.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.