Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Scania impar på analytikerna

2010-07-23 09:08

Scanias rapport för det andra kvartalet överraskade rejält åt det positiva hållet. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med lyfter fram extremt starka marginaler, drivet av fortsatta effekter från kostnadsbesparingar, och utsikterna för det tredje kvartalet.

"Sensationellt är väl ordet jag skulle välja för att beskriva rapporten. Marginalen ligger på den högsta nivån den någonsin varit och det sker i en miljö där vi har globala volymer som är ned cirka 20 procent från toppen", säger en analytiker och fortsätter:

"Att nå den sortens lönsamhet med en så mycket lägre intäktsbas är riktigt bra jobbat av Scania".

Scania levererade en rörelsemarginal på 17,0 procent (0,1), mot väntade 14,2 procent.

"Man är inte van vid de här stora svingeffekterna i resultatet för Scania, som ändå har en högre andel eftermarknad. De har definitivt fått ut effekter av kostnadsbesparingar som jag inte räknat med", säger en annan analytiker.

Förutom Scanias lönsamhet är analytikerna även överraskade av beskedet från bolaget att det under det tredje kvartalet räknar med fordonsleveranser näranivån från det andra kvartalet 2010, trots semesterperioden i Europa.

"Att de tror att de kan behålla leveransnivåerna från det andra kvartalet in i det tredje är extremt", säger en analytiker som bland annat hänvisar till att Volvo kommer att ta sedvanliga produktionsstopp under semestrarna.

"Utsikterna för det tredje kvartalet känns haussade. Att upprätthålla leveransvolymen från det andra kvartalet in i det tredje, trots semesterperioden, är väldigt uppmuntrande. På kort sikt så ser det helt enkelt väldigt bra ut", säger en annan analytiker.

På det stora hela hittar de analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med egentligen inga svaghetstecken alls i rapporten.

"Det ser helt enkelt väldigt, väldigt bra ut för Scania", säger en analytiker.

Scanias B-aktie handlas i spåren av rapporten upp med 1,3 procent klockan 10.00 på en Stockholmsbörs som samtidigt var i stort sett oförändrad.

"Det följer det mönster vi har kunnat se när rapporterna kommit in mycket starkare än väntat, med rätt så försiktiga reaktioner. Samtidigt har aktien gått riktigt starkt inför rapporten", säger en analytiker.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom