Scenbyte för stjärnadvokaten

Axel Calissendorff är stjärnadvokaten som överraskade Sveriges affärsjurister när han lämnade giganten Mannheimer Swartling för att starta nytt kontor under finländska Roschier Holmbergs flagg. Genom en snabb expansion ska han bli en aktör som slåss om de hetaste uppdragen på den svenska marknaden.

Axel Calissendorffs namn var synonymt med Mannheimer Swartling och han har varit med i många av de riktigt stora företagsaffärerna. Han har även synts som försvarsadvokat åt den skandalomsusade och före detta tolvtaggaren Lars Ramqvist.

När Axel Calissendorff annonserade att han skulle ta klivet över till den anrika finländska advokatbyrån Roschier Holmberg var det många i branschen som lyfte på ögonbrynen. Axel Calissendorff vässar nu klorna och satsar på att bygga upp en medelstor byrå med cirka 25 jurister inom de närmaste åren. Målet är att senast 2010 vara 40 jurister.

-Den finländska marknaden är ungefär lika stor som en tredjedel av den svenska. Roschier Holmberg vill expandera och fortsätta hålla sig högt upp i “värdetriangeln” med intressanta uppdrag. Genom en allians med ledande byråer i Estland, Lettland och Litauen, kommer vi att satsa i hela regionen. Den satsningen blir inte trovärdig utan ett stort kontor i Stockholm, säger han.

Måste ge mer värde
Axel Calissendorffs val att hoppa av en storbyrå kan också ses som en trend. Det är inte ovanligt att duktiga och framgångsrika advokater väljer att hoppa av storbyråerna och gå till en mindre aktör, eller starta eget. Flera stora företag, som är kunder hos de största advokatbyråerna, inser att de kan få väl så bra hjälp och service till ett bra pris hos de mindre byråerna.

I dag är det trots allt de stora byråerna som har de mest attraktiva uppdragen, men Axel Calissendorff är tveksam om det kommer att förbli så. För att behålla och utveckla sin ställning behöver de stora byråerna ge klienterna mer värde för pengarna.

-De största byråerna gick som tåget under 1990-talet, men under de senaste tre till fem åren är det de medelstora byråerna som visar upp den mest positiva utvecklingen. Det pågår en omstrukturering av marknaden, som går mot ökad segmentering, säger han.

Calissendorff menar att ett paradigmskifte har ägt rum under hans tid i affärsjuridiken. På Swartlings för 25 år sedan jobbade advokater som hade kunnat bli skickliga akademiker eller domare. De var stilister och mycket noggranna.

-I dag måste advokaten förstå affären på ett helt annat sätt. En etablerad affärsadvokat i dag fungerar som rådgivare och måste styra och koordinera processen och se till att affären blir gjord inom fastställda ramar. Det hade ganska få på Swartlings anno 1981 klarat av. Beslut jag tar i dag hade klienten självt tagit för 25 år sedan, säger han.

Byråbytet är också ett sätt för honom att få nya utmaningar.

-Jag har gjort det mesta jag kunde göra på Mannheimer Swartling. Jag har varit med om att bygga upp avdelningen för förvärv och fusioner samt den interna utbildningen av biträdande jurister. Jag har också varit exekutiv delägare. När jag fick förfrågan från Roschier Holmberg förra våren nappade jag efter bara några dagars betänketid. För mig innebär det här uppdraget ett tillfälle att få utlopp för min drivkraft: att förverkliga mål och visioner, säger Axel Calissendorff.

Östersjöregionen i fokus
Målen och visionerna ryms inte inom snäva nationsgränser. Det nya Stockholmskontoret kommer med utgångspunkt från de nyinredda lokalerna om 700 kvadratmeter i Markeliusritade Sverigehuset att jobba med affärer över hela Östersjöregionen. Kunderna är inhemska och internationella företag, banker, försäkringsbolag, finansbolag, riskkapitalister och offentliga institutioner. Inriktningen på verksamheten är privata och publika transaktioner, immaterialrätt och kommersiella tvister.

För att locka till sig de här kunderna understryker han vikten av att bygga ett gediget förtroende mellan advokaten och klienterna. Denna syn har resulterat i att han gjort ett tydligt ställningstagande gällande den omtvistade frågan om så kallade controlled auctions, där en byrå kan komma att representera flera intressen.

-När jag var ordförande för Advokatsamfundet, uttryckte styrelsen uppfattningen att en advokat inte kan företrädda flera parter. Somliga tycker att det går utmärkt och argumenterar att klienterna är välinformerade personer som vet vad som händer. Jag menar att det vore skadligt för yrkets renommé om samma byrå vid ett “contract race” företrädde mer än en part. Det är inte helt ovanligt att de som förlorar blir besvikna, och det händer att det blir rättegång i tingsrätt om vem som är köpare. Har budgivarna då anlitat samma byrå, kan det leda till en katastrofal utveckling, stick i stäv med advokatyrkets principer.

Lika tydlig är han när det gäller timdebitering.

-Somliga advokater vill primärt tjäna mycket pengar. Den övergripande regeln är dock att advokatarvodet alltid ska vara “skäligt” och det innebär inte debitering strikt efter nedlagd tid. Avgörande är om man uppnår resultat och att affären kommer i mål. Att klienten blir nöjd. Det går bra att beräkna arvoden och bestämma vad vissa delinsatser ska kosta. Trenden går också mot större öppenhet och flexib-lare arvodessättning med högre grad av specifikation.

Fakta: Axel Calissendorff
Född: 25 maj 1953.

Bor: Villa från 1909 på Lidingö.

Familj: Gift med Kerstin, justitieråd i HD och tidigare advokat hos Cederquist. Barnen Karin, 19, och Kaj, 16.

Fritidsintressen: Opera, segling och skidåkning.

Karriär: Hos Mannheimer & Zetterlöf sedan 1981, delägare sedan 1986. Därefter delägare i Mannheimer Swartling 1990-2005. Advokatsamfundets ordförande 2001-2004. Deputy Secretary General i International Bar Association med ansvar för de nordiska länderna och Baltikum sedan 2003.
Aktuell som: ansvarig för Roschier-Holmbergs nyetablerade Stockholmskontor.

SUSANNA KUMLIEN

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG