Schlossberg: Valutasmäll kan ge social kris

2016-01-21 15:18 Per Tolgraven
Valutorna real och rubel. Foto: All over press

Det dramatiska oljeprisfallet spiller över på de råvaruberoende ländernas valutor. Trycket från de fallande valutorna kan leda till social kris i länder som Brasilien och Ryssland. Det säger förvaltaren och valutaexperten Boris Schlossberg till CNBC.

Valutorna hos råvaruberoende länder har fortsatt sina årslånga utförslöpor gentemot dollarn under årets första veckor, detta efter att oljepriset sjunkit till den lägsta nivån sedan 2003. Både den brasilianska realen och den ryska rubeln ligger på all-time-low gentemot dollarn.

Enligt vd:n för BK Asset Management, Boris Schlossberg, kan valutafallen leda till sociala kriser i de drabbade länderna. Och efter att den senaste tidens ekonomiska oro slagit mot tillväxtmarknaderna kan politisk risk bli nästa stora drivkraft på marknaderna globalt, enligt Schlossberg.

Förvaltaren rekommenderar investerare att hålla ett öga på Saudiarabiens valuta som har varit låst mot dollarn under decennier. Analytiker har börjat spekulera i huruvida riyalen kommer att släppas loss när oljepriset sjunker till allt lägre nivåer.

Större olje-exporterande länder som Brasilien och Kanada kan vara andra svaga punkter, enligt Max Wolff på Manhattan Venture Partners.

Ytterligare påfrestningar för de råvarubaserade länderna är det faktum att skulder kommer att bli svårare att betala när intäkter från råvaror sjunker samtidigt som andra större valutor stärks i förhållande till den egna.

- Flera av de här tillväxtländerna har varit stora låntagare i internationell hårdvaluta, och nu måste de betala tillbaka, med lägre prissatta råvaror, och i valutor som nu har ökat i värde. Jag skulle hålla ögonen på detta om du letar efter vad som får systemet att brista (''a real crack in the system''), säger Wolff till CNBC.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS