Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Schörling: "Jag blev informerad i efterhand"

2016-10-31 12:53
Melker Schörling. Foto: Jörgen Appelgren

Melker Schörling informerades först i efterhand om hans och Ola Rolléns bolag Greenbridges köp förra hösten av 284.341 aktier i Next Biometrics, det köp som Ola Rollén nu är misstänkt för insiderbrott för, uppger Schörling.

Det uppger han i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt, där han betecknar Greenbridge som Ola Rolléns projekt där han själv inte har varit operativt delaktig.

"Jag blev informerad i efterhand om investeringen", skriver han.

Kände du till utredningen när du i måndags, den 24 oktober, meddelade ditt beslut att avgå vid vårens stämmor?

"Absolut inte."

Investeringen i fråga gjordes enligt vad Ola Rolléns norska advokat Erik Keiserud säger till Direkt, i inledningen av oktober, det vill säga innan Next aviserade en riktad nyemission på två miljoner aktier till Greenbridge.

Nyheten om att det svenska radarparet köpte in sig i det norska biometribolaget åtföljdes av att Next-aktien mer än fördubblades på två handelsdagar, och den nu utredda aktieposten ökade i värde med nästan 16 miljoner norska kronor.

Ola Rollén greps i onsdags eftermiddag av svenska Ekobrottsmyndigheten (EBM), på uppdrag av sin norska systermyndighet, och häktades på lördagen.

I fredags genomförde han Hexagons rapportkonferens från Hexagons huvudkontor under överinseende av EBM-personal, varpå han överlämnades till norska myndigheter och häktades på lördagen.

Melker Schörling är styrelseordförande i Hexagon, och försvarar att inte ha upplyst marknaden i fredags om misstankarna mot vd:n.

Ola Rollén genomförde tydligen Hexagons rapportkonferens i fredags efter att ha delgivits misstankarna. Givet att Hexagons aktie är ned kraftigt i dag efter att misstankarna offentliggjorts: anser du att marknaden borde ha informerats redan i fredags om skeendet?

"Först var vi tvungna att få grepp om situationen och det stod klart för oss i lördags i samband med informationen om häktningen att det var lämpligt att gå ut med den informationen i dag på morgonen", skriver Melker Schörling.

Vad gäller sakomständigheterna i fallet, och varför norska Ökokrim skulle ha missförstått dessa, hänvisar Melker Schörling till Ola Rolléns norska advokater.

Enligt vad Melker Schörlings advokat Mikael Ekdahl uppger till Dagens Industri äger Melker Schörling AB 40 procent av Greenbridge, och Ola Rollén äger 40 procent. Resten ägs av ytterligare 6-7 personer. Enligt vad Mikael Ekdahl vidare säger till tidningen är Melker Schörling inte delgiven misstanke, och Melker Schörling säger att en plan finns för styrningen av Hexagon om Ola Rollén åtalas och fälls.

Hexagonaktien var ned drygt 10 procent strax före klockan 12 på måndagen, och Melker Schörling AB-aktien var ned 6,5 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom