Schweiz aktiverar förbud mot handel av schweiziska aktier

Schweiz finansdepartement aktiverade på torsdagen förbudet mot att handla med schweiziska aktier på börser i EU. Förbudet träder i kraft på måndag den 1 juli.
Schweiz aktiverar förbud mot handel av schweiziska aktier - bostad-schweiz-700_binary_6953972.jpg

Det tillkännagav det federala schweiziska finansdepartementet i ett pressmeddelande.

”Handelsplatser med hemvist i EU kommer att vara förbjudna att erbjuda eller underlätta handel med vissa aktier i bolag med säte i Schweiz från och med den 1 juli 2019”, löd pressmeddelandet.

Beslutet annonserades i måndags utan att aktiveras.

Brott mot förbudet kan medföra böter vid ”försumlighet” och fängelse upp till tre år vid uppsåtligt beteende” för ledning och styrelse där överträdelserna begås.

Schweiz åtgärder införs som svar på att EU också från måndag stoppar EU-baserade banker och mäklare från att handla på schweiziska börser.

Detta sker genom att kommissionen inte förlänger statusen för Schweiz finanslagstiftning som ”likvärdig” EU:s.

Bakgrunden är att EU och Schweiz är oense om ett färdigförhandlat ramavtal om deras handelsrelation, som slöts i november.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.