Schweiz centralbank förlorade 446 miljarder

Den schweiziska centralbanken, SNB, rapporterar en förlust på 50,1 miljarder schweizerfranc, motsvarande 446 miljarder kronor, under första halvåret 2015.

Centralbankens valutareserver åkte på en rejäl smäll när banken övergav bindningen av schweizerfrancen gentemot euron i januari i år. Anledningen är att centralbanken hade köpt på sig euros för att garantera att växelkursen gentemot euron inte skulle bli högre än 1:20. Det skriver Business Insider.

När valutakursgolvet skrotades rusade schweizerfrancen och således devalverades de euros som centralbanken hade köpt på sig.

Även det sjunkande guldpriset har varit negativt för banken.

– SNB:s finansiella resultat beror till stor del på utvecklingen för guld, utländsk valuta och kapitalmarknader. Starka fluktuationer är därför att vänta, och endast preliminära slutsatser är möjliga när det gäller årsresultatet, skriver banken i ett uttalande.

Schweiz centralbank är ett publikt börsnoterat bolag.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.