Schweizisk bank inför negativ ränta

Alternative Bank Schweiz, ABS, blir första aktör i Schweiz att införa minusränta på vissa konton för privatpersoner. De nya åtgärderna implementeras med start 1 januari 2016, skriver Business Insider.

ABS, som har specialiserat sig på att finansiera sociala- respektive miljöprojekt, tänker införa en ränta på -0,125 procent på transaktionskonton, samt en ränta på -0,75 procent på personliga insättningar överstigande 100.000 schweizerfranc.

I ett uttalande till AFP medger ABS vd Martin Rohner att minusräntor kostar banken en massa pengar.

– Det motsvarar ungefär hela vår årliga vinst förra året, sade Rohner om beslutet av landets centralbank i januari om att införa en negativ ränta.

Banken menar att beslutet att nu införa minusräntor för sina kunder kommer skapa utrymme för banken att finansiera meningsfulla projekt.

ABS fastställande av en minusränta på personliga konton har skapat stora rubriker i Schweiz finanskretsar, där landets banker har på olika sätt tvingats till att hantera följdeffekterna av centralbankens beslut tidigare i januari om införande av negativa räntor, men där ännu ingen har vågat sig på konton tillhörande privatkunder.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco