SD och Fi väntas ta plats i EU-parlamentet

Moderaterna och Socialdemokraterna tappar stort under valrörelsens slutspurt inför Europaparlamentsvalet.

Mest rasar Moderaterna, som jämfört med den senaste mätningen tappar 6,3 procentenheter till 16,5 procent. Noteringen är 2,3 procentenheter lägre än partiets resultat i valet 2009.

Det framgår av DN/Ipsos slutmätning inför Europaparlamentsvalet.

Socialdemokraterna tappar samtidigt 5,8 procentenheter jämfört med den förra mätningen och noterar 24,9 procent, vilket är något över valresultatet 2009.

Både Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ tar enligt mätningen plats i Bryssel med 6,9 respektive 4,5 procent. Kristdemokraterna och Centerpartiet har samtidigt fått vind i seglen och har god marginal ned till fyraprocentsspärren.

Enligt SvD/Sifos väljarbarometer inför valet till EU-parlamentet på söndag tar Sverigedemokraterna två mandat och Feministiskt initiativ ett mandat.

De största partierna i mätningen blev Socialdemokraterna med 28,3 procent av rösterna, Moderaterna med 18,1 procent och Miljöpartiet med 12,5 procent. Socialdemokraterna ligger därmed 3,9 procentenheter över valresultatet 2009, Moderaterna 0,7 procentenheter under och Miljöpartiet 1,5 procent över.

Folkpartiet kommer att backa rejält enligt mätningen samtidigt som Vänsterpartiet går framåt. Centerpartiet och Kristdemokraterna ser ut att behålla sina mandat.

Av de 1691 tillfrågade i undersökningen valde 34 procent att inte svara på frågan om vilket parti de skulle rösta på om det skulle vara val till EU-parlamentet i dag.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco