Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SD skriver brev till Löfven

2014-11-27 14:22
Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sverigedemokraternas riksdagsgruppledare Mattias Karlsson, som även vikarierar för partiets sjukskrivna partiledare Jimmie Åkesson, har inför budgetomröstningen på onsdag skrivit ett brev till statsminister Stefan Löfven via Aftonbladets debattsida.

I brevet listas tio punkter som Sverigedemokraterna skulle vilja ha en positiv utveckling inom för att stödja regeringens budgetförslag.

"Du behöver inte ens förhandla eller samtala direkt med mig och mitt parti. Meddela bara under den här veckan att du har för avsikt att förändra regeringens politik i nedanstående riktning", skriver Mattias Karlsson.

Socialdemokraterna har upprepade gånger sagt att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

På tisdag kommer Sverigedemokraterna att ge besked om hur partiet ska rösta vid budgetomröstningen i riksdagen på onsdag, när regeringens och Alliansens alternativ väntas ställas mot varandra. Det uppgav Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt efter ett möte i finansutskottet enligt SVT Text.

Partiet är fortsatt berett att fälla regeringen, heter det.

"Min bedömning är att vi har ett starkt alternativ, det är vårt, och vi har två svaga alternativ. Det betyder att den här frågan avgörs av vår syn på hela regeringsbildningen. Har vi möjlighet att fälla en regering så bör vi ta den möjligheten", uppges Oscar Sjöstedt ha sagt.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anser att Alliansen måste redovisa en plan för vad som händer om Alliansen vinner omröstningen och regeringens budgetproposition faller. Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Moderaternas riksdagsgruppledare Anna Kinberg Batra anser dock att det är upp till regeringen att ta ansvar för hur regeringens budget ska gå igenom, rapporterar Sveriges Radio.

Riksdagen väntas rösta om budgeten onsdagen den 3 december. Aftonbladet rapporterar samtidigt med hänvisning till en regeringskälla att ett alternativ för Stefan Löfven ifall Sverigedemokraterna uppger att de kommer att rösta på Alliansens budget är att ställa in omröstningen i kammaren på onsdag och skicka tillbaka frågan till finansutskottet. Det skulle ge ett ökat förhandlingsutrymme, enligt källan.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom