Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SD stödjer M och KD:s budget

2018-12-06 15:10
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sverigedemokraterna kommer att rösta för Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetreservation, efter att deras egen motion röstats ner.

Det sade Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, vid en pressträff på torsdagen.

"Jag har sett två stora problem med den moderata budgeten", sade han och nämnde att Moderaterna tagit bort 2 miljarder kronor från äldreomsorgen och flaggat för försämringar i arbetslöshetsförsäkringen.

"Utifrån den information vi fått finns det inte med i den gemensamma reservationen", sade han och tillade att "enda brasklappen" är att de inte sett reservationen än.

Jimmie Åkesson sade att de främst analyserat Moderaternas budgetmotion. De har ännu inte sett den gemensamma budgetreservationen från Moderaterna och Kristdemokraterna.

Partiets ekonomisk-politiske talesperson, Oscar Sjöstedt, sade vid samma pressträff att på centrala områden för Sverigedemokraterna, som rättsväsende, migration, vård och omsorg samt skattesänkningar på inkomster och pensioner är Moderaternas förslag bättre än alternativet.

Enligt Sjöstedt är Moderaternas förslag för rättsväsendet "helt klart i rätt riktning" och "helt klart bättre än alternativet", som är övergångsbudgeten.

När det gäller sjukvården, vårdköerna och omsorgen, "lämnar Moderaternas förslag en del att önska, men är fortfarande bättre än alternativet", sade talespersonen.

5 miljarder kronor extra till kommuner och landsting är en annan punkt som SD välkomnar liksom en utbyggnad av RUT-avdraget.

Sjöstedt tog upp Sverigedemokraternas förslag att höja a-kassan och noterade att Moderaterna inte har med några skarpa förslag om att försämra arbetslöshetsförsäkringen.

"Hade det funnits det hade det ställt till problem", sade han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom