SEB-aktien stiger efter ny tv-spoiler

Marknaden gör tummen upp för den andra så kallade tv-spoilern från storbanken SEB på fyra dagar. Banken avslöjar återigen uppgifter banken fått ta del av inför framtida sändningar av SVT-programmet Uppdrag granskning. SEB-aktien stiger drygt en procent.
SEB-aktien stiger efter ny tv-spoiler - seb-700_binary_6978958.jpg

I fredags kom första tv-spoilern från SEB. Banken konstaterade då att Uppdrag granskning (UG) kommer att rapportera om misstänkt penningtvätt i Baltikum och att UG uppgivit att de har material som inkluderar SEB.

SEB-aktien rasade drygt 12 procent och hamnade därmed på minus för helåret.

SEB: Uppdrag Granskning rapporterar om misstänkt penningtvättSEB har blivit kontaktade av Sveriges Televisions program Uppdrag Granskning, som uppger att de kommer att rapportera om misstänkt penningtvätt i Baltikum i ett kommande program. Uppdrag Granskning uppger att de har material som inkluderar SEB. 

På tisdagen var det dags för tv-spoiler nummer två från banken. De 194 företagsnamn som UG presenterat för banken i samband med en granskning av hanteringen av misstänkt penningtvätt var redan kända, enligt ett pressmeddelande från SEB.

Fåtal av kunderna kvar

SEB tillägger att kundrelationen har avbrutits med 95 procent av de företag som finns med på listan.

“Ett fåtal kunder finns kvar hos SEB. SEB:s bedömning är att dessa kvarvarande kunder möter de kriterier som banken ställer och att det inte har funnits skäl att avsluta kundrelationerna med den information SEB har om kunderna idag. SEB arbetar löpande med att säkerställa att SEB:s kunder lever upp till bankens krav”, skriver SEB.

Efter detta besked stiger SEB-aktien drygt 1 procent.

UG och TT samarbetar under hösten om en granskning av bankvärlden, som inte är färdig än.

SEB: Tagit emot lista på 194 företagsnamn från SVTSEB uppger att banken har tagit del av en lista på 194 företagsnamn från Sveriges Televisions program Uppdrag granskning. 

SEB-konkurrenten Swedbank ingår också i denna granskning. Swedbank har sedan februari, då UG avslöjade problem med misstänkt penningtvätt i Baltikum, tappat en tredjedel av sitt börsvärde.

För knappt två veckor sedan, den 7 november, gick även Swedbank ut med en tv-spoiler, där banken berättar att man fått uppgifter om att en intervju om penningtvättsproblemen med vd Jens Henriksson ska sändas onsdagen den 20 november.

SVT: UG-program innehåller nya avslöjanden om SwedbankSveriges Television, SVT, skriver i ett pressmeddelande att det nya programmet av Uppdrag Granskning kommer innehålla “nya avslöjanden” om Swedbank. 

Misstänkt insiderbrott

Inför det att UG i februari avslöjade misstänkt penningtvätt med Swedbankkonton i Baltikum valde den dåvarande Swedbankchefen Birgitte Bonnesen att inför sändningen gå ut med förhandsuppgifter till en exklusiv skara storägare. Något pressmeddelande skickades aldrig ut, vilket fått hård kritik och dessutom utreds som ett misstänkt insiderbrott av Ekobrottsmyndigheten (EBM).

Såväl Bonnesen som dåvarande styrelseordföranden Lars Idemark har sedan UG-sändningen i februari fått sparken och ersatts av den förre Folksamchefen Jens Henriksson som vd och den tidigare statsministern Göran Persson som ordförande.

Fakta: Utredningar om misstänkt penningtvätt

Finansinspektionen (FI) utreder sedan i våras såväl SEB som Swedbank hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum. När det gäller Swedbank har FI inlett en så kallad sanktionsprövning, med sikte på beslut om eventuella miljardböter i början av 2020.

I oktober meddelade SEB samtidigt att lettiska finansmyndigheter inlett en inspektion av bankens arbete mot penningtvätt.

I Estland har samtidigt finansmyndigheten avslutat en sanktionsgranskning av Swedbank, för att överlämna fallet till brottsutredare.

Myndigheter i USA utreder samtidigt Swedbank, vilket många bedömare varnar för på sikt kan leda till kännbara sanktioner. Detta gäller även Danske Bank, som hösten 2018 rapporterade om misstänkta transaktioner för 200 miljarder euro 2007–2015 via bankens numera stängda filial i Estland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.