SEB: Baltikum och Centraleuropa visar motståndskraft

Baltikum och Centraleuropa fortsätter att uppvisa god motståndskraft mot den rysk-ukrainska konflikten samt ryska livsmedelssanktioner och accentuerad ekonomisk svaghet. Det skriver SEB i rapporten Eastern European Outlook.

Huvudskälet är enligt SEB gynnsamma villkor med starka realinkomster för hushållen, särskilt beträffande Baltikum, som ger robust privat konsumtion.

“Framöver stöttar även ljusnande exportutsikter till Tyskland. Men tillväxttalen blir sammantaget måttliga de närmaste åren när rysk export viker och svaga företagsinvesteringar bara stärks långsamt som en följd av geopolitisk oro i regionen”, skriver SEB i rapporten.

Precis som i övriga Europa förblir inflationen mycket låg i Baltikum och Centraleuropa, framför allt på grund av låga energipriser, noteras det.

“I Estland studsar dock inflation upp relativt snabbt i kölvattnet av en alltmer ansträngd arbetsmarknad där fortsatt emigration bidrar till ökad arbetskraftsbrist och fortsatt hög lönetillväxt. Samtliga baltstater brottas med emigrationsproblem och underliggande svag demografisk utveckling”, enligt SEB.

Den rysk-ukrainska konflikten bedöms fortfarande bli långvarig och vapenvilan bräcklig.

“Sanktionspolitiken är alltmer svårbedömd. Orsaken är tendenser till ökad splittring inom EU om en gemensam hållning mot Ryssland, såväl av nationellt ekonomiska skäl som politiska. Huvudscenariot är att sanktionerna från väst ligger kvar åtminstone 2015”, säger Mikael Johansson som är chef för Östeuropa-analysen på SEB och chefredaktör för Eastern European Outlook.

Ryssland bedöms gå mot ett stort BNP-fall i år i spåren av nedväxlingen av oljepris, den rubeldrivna inflationschocken och fortsatta finansiella sanktioner från väst.

“Starka finansiella reserver utgör ett skydd närmaste åren. Men dessa gröps samtidigt ur och rysk ekonomi, som redan präglas av stora strukturproblem, kommer att vara i ett klart bräckligare tillstånd när den först 2017 kommer ur recessionen”, förutspår SEB.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG