SEB: Därför är det läge att sälja nätbanken

Nätbanken Avanza är visserligen välskött med långsiktig potential, men externa faktorer såsom två svenska räntehöjningar gav betydande medvind till nettovinsten i fjol och det är osannolikt att dessa kommer att stödja vinstestimaten ytterligare. Så resonerar SEB i en analys.
SEB: Därför är det läge att sälja nätbanken - avanza-700_binary_6955273.jpg

Banken sänker sin rekommendation för Avanza till sälj från behåll med oförändrad riktkurs på 97 kronor.

SEB menar vidare att värderingen av aktien inte prisar in risker som finns inom andra områden.

”Vi fortsätter att se risker kring fondprissättning under 2020, vilket skulle kunna skapa vinstpress”, heter det i analysen.

Avseende Avanzas nya finansiella mål som presenterades på tisdagen räknar SEB med att Avanza kommer att fortsätta leva upp till sitt avkastningsmål och målet för utdelningsandelen, men att marknadsandelen av nysparandet och av den totala sparmarknaden kommer att vara något under målbilden.

Avanza-aktien handlades upp med 0,6 procent på tisdagen och stängde på 107 kronor sedan nätbanken redovisat siffror för det fjärde kvartalet. Strax efter lunchtid på onsdagen var Avanza-aktien ned 5 procent för dagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.