SEB: Fyndläge i växande kvalitetsbolag

2016-03-08 09:45 Affärsvärlden SIX
SEB. Foto: All over press

En sämre vinstutveckling för nordiska bolag har medfört lägre värderingar där nedjusterade vinstprognoser kan förklara stora delar av kursnedgångarna. I cykliska sektorn har dock flera cykliska bolag redan återhämtat sig från tidigare bottennivåer och P/E-talen har expanderat kraftigt.

Det noterar SEB i sin publikationen Investment Outlook.

"Årets börsnedgång har ännu inte skapat något uppenbart fyndläge i marknaden som helhet, men för selektiva investerare menar vi att många enskilda aktier blivit riktigt attraktiva, åtminstone för de som kan acceptera en fortsatt hög volatilitet på kort sikt. På listan över årets sämsta storbolagsaktier i Norden hittar vi en rad av de mest pålitliga tillväxtbolagen med kursfall på 5-20 procent, nedgångar som i sin helhet förklaras av lägre värderingsmultiplar. Här finns sannolikt ett antal fyndköpslägen", skriver banken.

Sett till vinstutsikterna för innevarande uppdelat per sektor ser banken att en tydligt tudelad bild träder fram.

"Branscher som lider av låga energi- och råvarupriser samt den svaga globala industrikonjunkturen, och bolag som förlorar på Kinas pågående ekonomiska omvandlingsprocess, visar kraftigt negativ vinsttillväxt i år", skriver SEB.

I konsumentsektorn, hälsovård och bygg & fastighetssektorn växer istället vinsterna med hälsosamma tal. Även telekomsektorn förväntas återhämta sig efter en svag utveckling 2015, noterar banken.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom