Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SEB och Elekta tunga sänker på börsen

2019-11-15 10:49
Foto: Johan Hallnäs / TT

Efter en initial uppgång vände Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen ned med SEB som sänke. Storbanken uppgav att SVT:s Uppdrag granskning hört av sig med frågor om misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Rejält ned var det även för Elekta, som sänkt marginalprognosen för räkenskapsåret. I motsatt riktning gick fastighetsbolaget Hemfosa, som rusade efter ett bud från SBB.

Läs mer: Elekta rasar efter vinstvarning

Vid 10.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,5 procent till nivån 1.748. Aktier för 6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Det svenska storbolagsindexet utvecklades därmed klart sämre än motsvarigheterna på kontinenten, som steg i storleksordningen 0,5-1 procent.

Bakgrundsstämningen var annars försiktigt positiv, sedan Larry Kudlow, den amerikanske presidentens ekonomiske rådgivare, låtit förstå att diskussionerna kring den första fasen i ett handelsavtal mellan USA och Kina är i slutskedet.

I botten av OMXS30 låg SEB med en ras på 15 procent. SVT:s Uppdrag granskning uppger att programmet kommer att rapportera om misstänkt penningtvätt i Baltikum, där SEB ingår, i ett kommande program.

Läs mer: SEB rasar efter SVT-uppgifter om misstänkt penningtvätt

Flertalet övriga banker handlades också på minus, men med mer beskedliga nedgångar. Nordea tappade drygt 2 procent och Swedbank 1,7 procent. Mot trenden gick Handelsbanken, som steg 0,9 procent.

I toppen av storbolagsindexet låg också Ericsson, ABB, och Telia - som alla steg omkring 1 procent.

Utanför indexet rasade strålterapibolaget Elekta 17 procent sedan bolaget sänkt sin prognos för ebita-marginalen för räkenskapsåret 2019/2020. Samtidigt publicerade bolaget preliminära resultat för det andra kvartalet. Därtill har SEB sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp.

I biometrisektorn föll Fingerprint Cards drygt 7 procent efter att ha redovisat en förlust om 3,4 miljoner kronor för det tredje kvartalet (7,0). Bättre lycka hade Precise Biometrics, som steg 9 procent i spåren av ökad omsättning och vinst på nettoresultatraden.

Läs mer: Förlust för Fingerprint

Ordentligt upp, nästan 15 procent, var det för fastighetsbolaget Hemfosa sedan SBB lagt ett bud med en premie om 22,7 procent. SBB backade knappt 5 procent.

Läs mer: SBB lägger bud på Hemfosa

Värmeteknikbolaget Nibe rapporterade ett resultat före skatt för det tredje kvartalet som var något över snittförväntningarna i Infront Datas prognossammanställning. Aktien steg 0,7 procent.

Läs mer: Nibe i linje med förväntningarna

Elanders, som inleder ett kostnads- och effektiviseringsprogram under fjärde kvartalet, belönades med en uppgång om 1 procent.

Läs mer: Elanders vidtar kostnadsåtgärder

Plus 3 procent noterades för Powercell, sedan den tyska samarbetspartnern Bosch köpt Midrocs andel om 11 procent i bolaget till underkurs.

Matjätten ICA tappade drygt 1 procent efter uppgifter om att den Londonbaserade kapitalförvaltaren Mankuria marknadsfört ett blankningscase på torsdagen. Mankuria ser en nedsida för aktien på 75 procent.

I Norge har fiskodlingssektorn fått problem då det amerikanska justitiedepartementet visat sig utreda flera bolag i sektorn för olagligt samarbete. Salmar föll drygt 7 procent, Grieg cirka 6 procent och Mowi 4 procent. Svagast var rapporterade Lerøy, som tappade över 12 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom