Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”SEB piggnar till snabbast”

2012-01-31 21:00
”Vi har ganska mycket banker i portföljen och tänker öka ännu mer”, säger Gunnar Håkansson. Foto: Jörgen Appelgren

Gunnar Håkansson, förvaltare av Cliens Absolut Aktier Sverige, 320 miljoner kronor.

Bäst på börsen nu?

– Vi har ökat i råvaror, inklusive skog. Främst tror vi på Lundin Petroleum för det kommande året. Jag tror inte att marknaden riktigt förmår uppskatta hur bra det norska fyndet (i Avaldsnes-fältet, reds anm) kommer att utvecklas och att det finns fler möjligheter, främst i Barents hav. Nordic Mines är litet men intressant och är en bra hedge om det skulle gå illa i Europakrisen. Guldbolaget har fått i gång sin produktion, och bör kunna leverera i närheten av vad de sagt. Näst mest tror vi på banker.

Många tycker att man ska vänta med svenska banker.

– Ja, men då riskerar man att bli för sen. Ta Handelsbanken som exempel, även en försiktig beräkning visar att aktien har ett hyfsat lågt p/e-tal på runt 10 med en direktavkastning på 5 procent. Vi har ganska mycket banker i portföljen och tänker öka ännu mer. Det finns ett bra uttryck ”the market has to climb a wall of worry”.

Har svenska banker fått ta för mycket stryk av Europakrisen?

– Ja, vi tror det. Det vill säga, om inte kreditkrisen sänker Europa. Det krävs en avancerad balansgång av politikerna för att Europa inte ska drabbas av en ond spiral med kreditkontraktion, budgetnedskärningar och arbetslöshet.

Jo, det är det som är frågan, kommer krisen att sänka Europa eller inte? Och vilka svenska banker ligger bra till i ett positivt Europascenario?

– Just nu verkar marknaden tro att det löser sig. Och om det ljusnar kommer SEB sannolikt att piggna till snabbast. De har så mycket trading som är beroende av företagens aktivitet. Näst bäst blir det för Nordea, som i dag är ganska tilltufsat av oron för Danmark, shipping och Sydeuropa. Swedbank och främst Handelsbanken, med en play it safe-strategi, har redan en relativt stark sits.

Vad tror du om budet på Orc (Nordic Capital bjuder 86 kronor kontant per aktie)? Jag såg att ni hade lite aktier som bidrog positivt under förra året.

– Vi sålde innehavet efter att ha väntat ett tag på eventuellt högre bud. Orc kom ju med en ganska dålig rapport så det verkade osannolikt med högre bud.

Du och din medförvaltare Jonas Gustafson är gamla parhästar. Vem bestämmer?

– Ja, vi har arbetat tillsammans i drygt tjugo år. Ju mer vi argumenterar desto bättre blir det. Jonas brukar vilja ta mer aggressiva positioner medan jag är mer försiktig. Men det är inte alltid så. Jag har varit mer aggressiv med exempelvis Lupe medan Jonas vill satsa mer på bank.

Fram till för ett år sedan var detta en fond endast för institutionella kunder. Påverkar det fonden i dag?

– Vi har länge arbetat med förvaltning åt stora institutioner och mycket rika privatpersoner, som ställer mycket höga krav. Att känna kunden, se den i ögonen, sporrar extra mycket. Det är kanske jämförbart med att vara idrottsman med eller utan publik som jub­lar eller buar.

Då är det sämre nu då, när du inte kan se dina kunder i ögonen?

– Nej, fonderna är bara en ”utväxt” av institutionsförvaltningen som vi nu även erbjuder privatpersoner och som blir vårt skyltfönster utåt.

Linda Vikström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom