SEB:s vinst i linje med förväntingarna

SEB:s räntenetto ökade till 5.692 miljoner kronor i det andra kvartalet 2019, jämfört med 5.345 miljoner kronor kvartalet före.

Infront Datas snittestimat pekade mot ett räntenetto om 5.515 miljoner kronor.

Räntenettot ökade därmed med 6 procent jämfört med föregående kvartal och var 3 procent högre än de 5.500 miljoner kronorna i det andra kvartalet 2018.

Det kunddrivna räntenettot minskade med 128 miljoner kronor jämfört med årets första kvartal.

”En positiv volymeffekt på utlåningen motverkades delvis av en negativ marginaleffekt. Marginalerna på inlåning minskade, vilket primärt berodde på att treasurys kompensation för inlåningen var lägre under det andra kvartalet. Det fick motsatt effekt i räntenettot från övriga aktiviteter, det vill säga treasury, som förbättrades med 475 miljoner kronor”, skriver SEB.

Myndighetsavgifterna, inklusive både resolutionsfonds- och insättningsgarantiavgifter, var 59 miljoner kronor högre än det första kvartalet och uppgick till totalt 542 miljoner kronor (484).

”Ökningen berodde främst på att Riksgälden debiterade ett större belopp än förväntat på grund av en riskjustering på resolutionsfondsavgiften”, skriver banken.

Provisionsnettot ökade med 10 procent jämfört med det första kvartalet och uppgick till 4.735 miljoner kronor, vilket var 2 procent bättre än konsensus. Jämfört med det andra kvartalet 2018 minskade provisionsnettot med 2 procent.

”Det höga antalet företagsförvärv och fusioner under det första kvartalet fortsatte in i det andra kvartalet och bruttoprovisioner för emissioner och rådgivning ökade med 52 miljoner kronor”, heter det.

Nettoresultatet av finansiella transaktioner minskade med 30 procent till 1.482 miljoner kronor och minskade med 8 procent jämfört med motsvarande period förra året. Väntat här enligt Infront Data var 1.443 miljoner kronor.

”Under det första kvartalet 2019 var både aktivitetsnivån hos företag och finansiella institutioner och marknadsvärderingarna ovanligt gynnsamma, vilket normaliserades under det andra kvartalet”, skriver SEB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco