SEB:s vinst kom in bättre än väntat

SEB:s rörelseresultat kom in bättre än väntat i fjärde kvartalet 2019.
SEB:s vinst kom in bättre än väntat - seb-torgeby-700_binary_6978664.jpg

SEB:s rörelseresultat blev 7.063 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2019 (5.768). Det kan jämföras med förväntade 6.345 miljoner kronor, enligt Infront.

SEB:s räntenetto uppgick till 5.930 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2019, vilket motsvarade en minskning med 1 procent jämfört med det tredje kvartalet och en ökning med 14 procent jämfört med motsvarande kvartal 2018.

Utfallet var 1 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning som låg på ett räntenetto om 5.873 miljoner kronor.

Det kunddrivna räntenettot ökade med 156 miljoner kronor jämfört med det tredje kvartalet 2019.

“Lånevolymerna ökade, men den relaterade ökningen i räntenettot motverkades delvis av lägre marginaler”, skriver SEB.

Marginalerna på inlåning ökade, vilket primärt berodde på att Treasurys kompensation för inlåningen var högre för det fjärde kvartalet. Effekten var den motsatta för räntenettot från övriga aktiviteter, det vill säga Treasury.

De positiva effekterna från Markets i det tredje kvartalet vände tillbaka i det fjärde kvartalet, skriver SEB.

Finansieringskostnaderna ökade, bland annat beroende på emissionen av ett nytt primärkapitaltillskott.

Myndighetsavgifterna, inklusive både resolutionsfonds- och insättningsgarantiavgifter, var 59 miljoner kronor lägre under fjärde kvartalet jämfört med det tredje kvartalet och uppgick till totalt 522 miljoner kronor.

Totalt försämrades räntenettot från övriga aktiviteter med 209 miljoner kronor jämfört med det tredje kvartalet 2019.

Provisionsnettot ökade med 6 procent jämfört med det tredje kvartalet och ökade med 3 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2018. Utfallet var 1 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammaställning. Provisionsnettot blev 4.989 miljoner (4.848).

Nettoresultatet av finansiella transaktioner ökade med 136 procent till 2.822 miljoner kronor (1.196) och ökade med 87 procent jämfört med motsvarande period förra året. Konsensus låg på 1.430 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning.

“Kundaktiviteten ökade i det högre ränteläget och Treasury gynnades av rörelserna i räntor. I tillägg ingår även positiva marknadsvärderingseffekter”, skriver SEB.

Kreditjusteringen till verkligt värde uppgick till 267 miljoner kronor, att jämföra med -160 miljoner kronor under det tredje kvartalet.

Övriga livförsäkringsintäkter, netto, ökade med 45 procent under kvartalet och med 86 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2018.

Övriga intäkter, netto, uppgick till 349 miljoner kronor (70). Denna post bestod av en kombination av realiserade kapitalvinster och orealiserade värderings- och säkringseffekter.

Utdelningen för 2019 föreslås bli 6:25 kronor per aktie (6:50), att jämföra med förväntade 6:26 kronor.

SEB:s kreditförluster i det fjärde kvartalet 2019 på 997 miljoner kronor var större än analytikernas genomsnittliga prognos om 486 miljoner kronor, enligt en sammanställning från Infront.

“Kreditkvaliteten var fortsatt hög medan förväntade nettokreditförluster ökade under det fjärde kvartalet. Ökningen berodde på två enskilda företagsengagemang”, skriver SEB:s vd Johan Torgeby i bokslutsrapporten.

Han menar att den förväntade nettokreditförlustnivån på 10 baspunkter för helåret 2019 därför är ett bättre mått på bankens kreditkvalitet än kvartalet isolerat, givet det nuvarande makroekonomiska läget.

“Vid årsskiftet rapporterade vi en kapitalbuffert på 250 baspunkter över myndighetskravet. Bufferten ligger över vårt kapitalmål även när de höjda riskvikterna på kommersiella fastigheter i Sverige tas med i beräkningen”, uppger SEB-chefen.

Även i tisdagens bokslutsrapport från konkurrenten Swedbank var kreditförlusterna högre än vad analytikerna hade befarat. I Swedbanks fall avsåg det främst ytterligare reserveringar på tidigare kända oljerelaterade problemengagemang.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.