SEB slog förväntningarna

SEB överträffade analytikernas förväntningar. Rörelseresultatet landade på 4 miljarder kronor under fjärde kvartalet, mot väntade 2,4 miljarder.

SEB:s resultat i det fjärde kvartalet översteg kraftigt de förväntningar som låg i marknaden. Det är bankens förklaring till varför bokslutet släpptes i förtid.

”Det är drivet av att vi såg att rörelseresultatet i det fjärde kvartalet var markant bättre än förväntningarna och då har vi en skyldighet att så snabbt som möjligt informera marknaden. Vi bedömer att det var lämpligt att samtidigt presentera nyemissionen”, säger SEB:s ir-chef Ulf Grunnesjö till Nyhetsbyrån Direkt.

SEB:s rörelseresultat blev 4,0 miljarder kronor i det fjärde kvartalet, att jämföra med förväntade 2,4 miljarder kronor enligt SME Direkts preliminära konsensus.

Bankens totala intäkter ökade 27 procent, till 12,7 miljarder kronor, jämfört med motsvarande kvartal 2007. Jämfört med det tredje kvartalet var ökningen hela 38 procent.

Enligt SME Direkts preliminära konsensus låg förväntningarna på intäkterna på drygt 10,1 miljarder.

”Givet omvärlden bedömer vi det som ett stort styrketecken att banken genererar de högsta intäkterna någonsin i ett kvartal”, konstaterar Ulf Grunnesjö.

Enligt honom var det framför allt räntenettot och bankens valutahandel som låg bakom intäktslyftet.

”Vi ser både högre volymer och en stabilisering, och viss förbättring, av marginaler, men det är mer drivet av volymer och förräntning på placeringar än på marginalsidan”, säger Ulf Grunnesjö om det räntenetto SEB levererade i kvartalet.

Mer exakt lyfte SEB räntenettot med 26 procent, till 5,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med väntade 4,7 miljarder.

Medan SEB:s provisionsintäkter på knappt 3,8 miljarder låg närmare förväntningarna så översteg nettot av finansiella transaktioner SME:s konsensus med omkring en miljard kronor.

”Vi har ett mycket starkt resultat i valutahandeln med hög aktivitet under hela kvartalet”, säger Ulf Grunnesjö.

På den resultaträkningsraden blev utfallet 1,7 miljarder kronor, jämfört med förväntade 772 miljoner enligt SME.

På kostnadssidan överträffade SEB sitt mål om lägre kostnader i det andra halvåret än under det första, med ”några hundra miljoner”, exklusive kostnaden för personalneddragning.

”Kostnadsmålet möter vi, men vi tar en reservering för vårt program med övertalighet på 500 personer och bokar en kostnad på 600 miljoner i kvartalet. Det har vi tidigare kommunicerat”, säger Ulf Grunnesjö.

Kreditförlusterna i kvartalet summeras till 1,7 miljarder kronor, varav knappt 900 miljoner förklaras av reserveringar i Baltikum, mot väntade 1,4 miljarder.

”Vi ser att situationen i Baltikum fortsätter att vara svår och vi förväntar oss inte att det i närtid kommer att bli markant bättre. De osäkra fordringarna ökar och vi försöker vara ansvarsfulla och ta de reserveringar vi anser nödvändiga”, säger Ulf Grunnesjö och pekar på att det rör sig om reserveringar för befarade, inte konstaterade, förluster.

Effekterna från SEB:s likviditetsportfölj var samtidigt av det mer moderata slaget i kvartalet.

”I och med att vi tidigare köpt över värdepapper från tradingportföljen till vår afs-portfölj och dessutom omklassificerat ungefär 100 miljarder till lån medför den kombinationen att värderingsförlusten i kvartalet blir väldig låg, 187 miljoner mot resultatet och 585 mot det egna kapitalet”, förtydligar Ulf Grunnesjö.

Att inte ge utdelning är ytterligare ett steg i SEB:s förstärkning av kapitalet i banken, i kombination med den aviserade nyemissionen. SEB:s utdelningspolitik ligger däremot fast framåtblickande, enligt Ulf Grunnesjö.

”Det är en naturlig följd att slopa utdelningen för att stärka kapitalsitsen, det är ett effektivt sätt, men vi behåller vår utdelningspolicy”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco