SEB tvivlar – sänker bilsäkerhetsbolaget

SEB hyser tvivel om Veoneers konkurrenskraft efter Mobileyes ordersiffror.
SEB tvivlar – sänker bilsäkerhetsbolaget - veoneer-700_binary_6956805.jpg

SEB har i dag sänkt rekommendationen för Veoneer till behåll från köp med riktkursen 145 kronor.

SEB konstaterar att den svaga orderingången för Veoneer, -57 procent under 2019 som nyligen meddelades av bolaget, snarare är företagsspecifik än marknadsrelaterad.

I veckan som gick meddelade industripionjären Mobileye att de har tagit 33 design wins under 2019, vilket var en förbättring mot 29 under 2018. Det innebär en ökning med 14 procent.

Detta är en betydande skillnad i utveckling, vilket får SEB att erkänna att detta höjer tvivel över Veoneers konkurrenskraft.

I slutet av 2020 kan Veoneers orderingång mycket väl ha återhämtat sig, men den höga risken ger inte mycket utrymme för någon paus i orderingången eftersom det också påverkar kassan.

SEB drar i analysen ned försäljningsprognoserna för Veoneer med 16-18 procent för åren 2020-2022.

SEB spår nu att Veoneer rapporterar att positivt kassaflöde först under 2024 mot tidigare 2023. Under 2022 väntas kassaförbränningen bli klart lägre.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco