Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Seger för Erdogans linje i folkomröstning

2017-04-18 07:20
Recep Tayyip Erdogan. Foto: All over press

Den turkiska befolkningen röstade på söndagen ja till en grundlagsändring som ger presidenten mer makt, vilket fått den turkiska liran att stärkas.

Ja-sidans seger var dock knapp, med 51,4 procent av rösterna enligt det preliminära valresultatet, rapporterar Financial Times och Bloomberg News.

Oppositionspartierna har begärt en omräkning och EU-kommissionen avvaktat med en kommentar tills de fått rapporter från internationella valobservatörer.

Förändringarna, som träder i kraft först efter de nationella valen 2019, upphäver premiärministerposten och ger presidenten mer makt över att tillsätta ministrar och över rättsväsendet. Det öppnar även för presidenten att sitta kvar till 2029.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanade vid sitt segertal oppositionen att inte utmana valresultatet.

"I dag har Turkiet gjort ett historiskt val. Vi kommer att byta växel och fortsätta på den inslagna vägen i ett snabbare tempo", sade han.

De tre största städerna, Istanbul, Ankara och Izmir, röstade dock emot honom.

Mujtaba Rahman chef för European research vid Eurasia Group, sade till Financial Times att Turkiets inhemska och regionala stabilitet kommer att bero på utspelen från en mycket volatil och oförutsägbar Erdogan.

"Erdogan kommer nu att behöva vinna ett val för att få denna nya verkställande makt, så denna vinst kommer inte att minska trycket på Erdogan och situationen i Turkiet kommer inte att bli bättre", sade han.

EU-kommissionen uppgav i ett uttalande att de konstitutionella förändringarna kommer att bedömas i ljuset av Turkiets åtaganden som kandidat för EU-medlemskap och som medlem av Europeiska rådet.

Den turkiska liran stärktes initialt på utfallet i omröstningen, med utsikter om ökad stabilitet, men har därefter tappat och är netto svagare mot dollarn jämfört med i fredags.

Nordea skrev i en kommentar att den politiska risken väntas förbli förhöjd i närtid men kan väntas avta gradvis under året, och att den turkiska liran antas stiga successivt.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom