Selin störst på börsen

Balder har gått om Hufvudstaden och är nu börsens största fastighetsbolag. "Det är glädjande att det gått hyggligt bra", säger vd:n och huvudägaren Erik Selin.

Bakom fastighetshaussen ligger den rekordlåga räntan, den allmänt starka börsen och rallyt på bostadsmarknaden.

Den stora vinnaren i den här börscykeln är Göteborgsbaserade Balder. Aktierna i det förvärvsintensiva bolaget har stigit 815 procent på fem år. Bara i år har kursen klättrat 37 procent. Därmed har Balder passerat både Fredrik Lundberg-dominerade Hufvudstaden liksom Göteborgskollegan Wallenstam och kursraketen är nu Stockholmsbörsens största fastighetsbolag. Marknadsvärdet uppgår till 27 miljarder kronor, vilket innebär att Selins andel på knappt 40 procent av kapitalet är värd drygt 10 miljarder kronor.

– Det är glädjande att det gått hyggligt bra. Men att vi är överst på listan är egentligen betydelselöst. Vad som betyder något är avkastningen per aktie, säger Erik Selin, Balders grundare och huvudägare.

Balder har sänkt skuldsättningen de senaste åren, från en belåningsgrad på 76 procent för tio år sedan till 55 procent i dag. Enligt Selin finns det flera skäl till det. Efter finanskrisen har det blivit dyrare med hög belåning. Vid en viss nivå blir det därför en dålig affär att lånefinansiera och i stället billigare att betala med eget kapital. Sedan menar han att ju större Balder blir, desto viktigare blir det med säkerhetsmarginaler.

-För ett mindre bolag räcker det med att känna en banktjänsteman för att ta sig ur en knipa. Med vår storlek i dag kan vi bli squeezade på ett helt annat sätt än när vi hade fastigheter för ett par miljarder i portföljen.

Att det råder hushausse råder litet tvivel om. Hela sektorn har nu ett marknadsvärde på 280 miljarder kronor. Att aktierna betalas med premie, alltså att börskursen är högre än substansvärdet per aktie, är inte längre en ovanlighet, tvärtom.

År 2013 noterades fem fastighetsbolag på Stockholmsbörsen, First North och Aktietorget. I fjol tillkom totalt nio. Hittills år har ytterligare tre hunnit in. Det betyder att hälften av de 35 noterade fastighetsbolagen har börsdebuterat under de senaste två åren. Som jämförelse listades noll fastighetsbolag under åren 2007 till 2010.

Detta är en kortversion av ”Hus-hausse”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets