Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sex punkter som kan förändra allt

2012-08-10 10:28

Här är sex händelser som amerikanska strateger tror på egen hand kan sätta agendan för börshösten.

Optimister som Wells Capitals chefstrateg Jim Paulsen tror att eurozonen förblir intakt, att den kinesiska ekonomin inte lär bromsa in allt för mycket och att återhämtningen i USA inte övergår i recession.

Pessimister som Joe Kinaha, chefsstrateg för derivatavdelningen på TD Ameritrade, menar i sin tur att aktier lär ta stryk om inte saker och ting går marknadens väg.

Hur det går får historien utvisa. För även om utvecklingen på världens börser är svår att förutsäga finns det händelser som kan påverka marknaden mer än andra. 

USA Today har i veckan listat sex punkter som kan sätta agendan för börserna framöver.

1. QE3
Kommer Ben Bernanke och hans Fed-kollegor att pumpa in nya pengar i marknaden. Big Ben har redan sagt att Fed är beredda att sätta in åtgärder för att höja tillväxten om den inte växer av egen kraft. Nästa Fed-möte är den 12-13 september.

2. Presidentvalet
Barack Obama eller Mitt Romney? Vem av dem som vinner det amerikanska presidentvalet avgörs den 6 november. Makten i kongressen är också avgörande för vilken politik som ska prägla USA framöver. Idag kontrollerar republikanerna representanthuset och har enligt marknadsanalytiker är det fifty-fifty vem som får makten över senaten. Skatteregler, handelspolitik och bankregleringar kan skilja sig markant beroende på maktsituationen. Historiskt sett har aktiemarknaden varit stark under valåren. Endast tre gånger sedan andra världskriget har det varit negativt för aktier. S&P 500 har lyft fyra av fem valår under det fjärde kvartalet. Årets val skiljer sig något från övriga eftersom USA hotas av ytterligare nedgradering från kreditvärderarna om man inte löser landets skenande budgetunderskott.

3.  Fiscal cliff
Den finansiella ättestupan hotar vid horisonten. Den 1 januari 2013 går Bush-administrationens tillfälliga skattelättnader ut samtidigt som närmare 100 miljarder dollar i statliga nedskärningar blir verklighet.

- Fiscal cliff är stor, farlig men den går att undvika, säger chefstrategen Bill Stone på PNC.

Om inte riskerar den amerikanska ekonomin att åter falla in i en recession.

4. Europa
Blir det en skilsmässa eller ett fortsatt långt äktenskap i EU? Ska ECB gå in och rädda förhållandet mellan de europeiska unionsmedlemmarna? Vad händer om Grekland lämnar eurozonen?

- Hur det går eller ens när det inträffar ska jag inte ens försöka att förutspå, säger Birinyi till USA Today.

Han är däremot säker på att en dålig utgång av problemsituationen i Europa inte är inprisad i marknaden.

5. Beslutsfattare
Marknadens öde under resten av året domineras av tre faktorer: politik, politik och politik. Det säger BlackRocks chefsstrateg Ewen Cameron Watt. USA står inför flera vägskäl när skatte- och tillväxtfrågan ska lösas samtidigt som man måste få kontroll på budgetunderskottet. Ett politiskt felsteg skulle vara fatalt för marknaden. Det vore också förödande om de europeiska ledarna inte får bukt med skuldkrisen eller om Kinas ekonomiska uppsving bromsar hårt. Enligt Andy Bush, strateg på BMO Capital Market är målet att hitta en långsiktig lösning som återför förtroendet i företagen så att dessa börjar investera och nyanställa.   

6. Kina
Blir det en mjuk eller hård landning av världens näst största ekonomi? Kina har varit den drivande motorn i världsekonomin under finanskrisen och ett tvärstopp i den är något som investerare bävar för. Igår presenterades nya siffror som visade på läget i den kinesiska ekonomin. Enligt den ökade industriproduktionen med 9,2 procent i juli, väntat var en ökning med 9,7 procent. Under samma period ökade detaljhandeln med 13,1 procent och investeringarna i fabriker med 20,4 procent. Väntat här var 13,5 procent och 20,6 procent. Detta innebär ingen markant avvikelse från marknadens förväntningar. Kina har bland annat sänkt räntan två gånger under senare tid för att stimulera ekonomin och hittills har det fungerat relativt väl. Marknaden räknar idag med att Kinas BNP ökar 8,5 procent under nästa år - upp från 8,0 procent i år.

- Som jag ser det kan världen leva med en plan utveckling i Europa. Men om tillväxtländerna faller ner i recession, är den globala återhämtningen över, säger Jim Paulsen. 

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom