Shanghaibörsen under 3 000-strecket

De asiatiska börserna fortsatte att falla tillbaka i tisdagshandeln.

Ytterligare likviditetsstöd från Kinas centralbank tycktes inte stilla oron på marknaderna och de kinesiska aktieindexen noterar i skrivande stund nedgångar på över 7 procent.

Den kinesiska centralbanken tillförde ytterligare likviditet om 150 miljarder yuan till banksystemet i form av lån med sju dagars löptid i dag. Agerandet signalerar att centralbanken intensifierar sina ansträngningar för att motverka kapitalutflöden från en försvagad ekonomi och fallande börser.

Dow Jones Newswires skrev att åtgärden inte var tillräckligt stor utan att man förväntat sig något större, så som att sänka bankers kassakrav, vilket skulle kunna frigöra hundratals miljoner yuan för utlåning.

Vissa analytiker har dock uppgett att inte ens en sådan åtgärd skulle vara tillräcklig för att stabilisera marknaden.

“Intensiteten i den globala försvagningen kräver något mer betydande både penningmässigt och på den finansiella sidan”, sade den Singaporebaserade IG-analytikern Bernard Aw till Dow Jones Newswires.

Japans finansminister Taro Aso sade att han hoppades att Kina skulle vidta åtgärder för att stabilisera ekonomin. Samtidigt uppgav han att man inte har några planer på att lansera ett eget ekonomiskt stimulanspaket i Japan. Det skrev Reuters.

På Tokyobörsen backade Nikkei 225 med 4,0 procent till 17.807 medan det bredare Topix var ned 3,3 procent till 1.433.

En annan faktor som skapar nervositet på marknaderna är Federal Rerserves kommande policymöte och huruvida det kommer att ske en räntehöjning i september.

Dennis Lockhart, ordförande för Federal Reserve Bank of Atlanta, uppgav på måndagskvällen att centralbanken fortfarande är på väg att höja räntorna i år. Han bekräftade dock att USA står inför ekonomisk stress och att de finansiella marknaderna gör utsikterna mindre säkra.

De amerikanska ledande aktieindexen tappade nära 4 procent vardera på måndagen.

I statistikväg presenterade Conference Board ledande indikatorer för Kina, vilka steg med 0,9 procent i juli. Ökningarna under föregående månaderna juni och maj var +0,6 respektive +1,1 procent.

“Juli månads ökning i ledande indikatorer för Kina drevs huvudsakligen av banklån samtidigt som konsumentsentimentet, tillverkningen och exporten samtliga var svaga”, sade Jing Sima, senior ekonom vid Conference Board.

 

 

08:38   

I dag    

I år

Asien       

S&P Pan Asia BMI  

174   

-1,2%   

-9,2%

Japan       

Nikkei 225             

17.807   

-4,0%   

+2,0%

Japan       

Topix                  

1.433   

-3,3%   

+1,8%

Hong Kong   

Hang Seng             

21.147   

-0,5%  

-10,4%

Sydkorea    

Kospi                  

1.847   

+0,9%   

-3,6%

Australien  

S&P/ASX 200            

5.137   

+2,7%   

-5,1%

Kina        

Shanghai Composite     

2.983   

-7,1%   

-7,8%

Kina        

Shenzhen A             

1.827   

-7,2%  

+23,6%

Taiwan      

Taiex                  

7.676   

+3,6%  

-17,5%

Singapore    

Straits Times          

2.864   

+0,7%  

-14,9%

Indien      

Sensex                

25.369   

-1,5%   

-7,7%

Thailand    

SET Index              

1.301   

-0,0%  

-13,1%

Malaysia    

KLCI                   

1.543   

+0,7%  

-12,4%

Indonesien  

Jakarta Composite      

4.200   

+0,9%  

-19,6%

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG