Sharp faller efter vinstvarning

Japanska Sharps aktie föll tungt idag efter att bolaget vinstvarnat.

Sharp meddelade att bolaget sannolikt kommer att missa årets vinstmål. Bakgrunden är det intensifierande priskriget med billigare asiatiska rivaler inom display-paneler och tv-apparater, vilket tynger det japanska bolagets vinstmarginaler. Det rapporterar Reuters.

Aktien föll med knappt 9 procent på Tokyobörsen på måndagen. Sharp, som tillverkar skärmar åt Apples iPhone, meddelar nu att bolaget inte kommer att nå sin tidigare prognos på ett nettoresultat på 30 miljarder yen, motsvarande 255 miljoner dollar för räkenskapsåret som avslutas i mars.

Varningen grusar investernas förhoppningar att en växande försäljning till kinesiska smartphone-tillverkare som Xiaomi skulle ge Sharp en ny språngbräda efter flera års omstrukturering.

Sharp och andra japanska teknikbolag som Sony har förlorat miljarder dollar de senaste åren i konkurrensen från aggressiva, kassastinna konkurrenter som sydkoreanska Samsung och kinesiska Huawei. Sharp ensam har gjort förluster på 8 miljarder dollar på två räkenskapsår, innan de med besparingar och omstruktureringar lyckades visa vinst det senaste räkenskapsåret.

Sharp lämnade ingen ny vinstprognos. Den japanska affärstidningen Nikkei rapporterar dock, utan att ange källor, att Sharp kan rapportera en förlust på ”tiotals miljarder yen” för räkenskapsåret. Aktien har tappat nästan två tredjedelar av sitt värde de senaste tre åren.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.