SHB: Köpläge i Volvo och Atlas Copco

2017-03-20 11:08
Foto: Volvo / Atlas Copco

Nuvarande optimism lär innebära en ökad efterfrågan och bolagens bedömningar tycks vara försiktiga i överkant.

Det är den allmänna känslan Handelsbankens verkstadsanalytiker har efter att ha varit på en resa till USA och träffat drygt 20 bolag i olika sektorer för att bilda sig en uppfattning om rådande marknadsläge.

Slutsatserna från resan presenteras i bankens kundbrev, och förutom den allmänna optimismen med ökad efterfrågan som följd spås den nya administrationens skattereform och infrastrukturstimulanser bidra ytterligare till efterfrågan under nästas år.

Banken spår att fordonsförsäljningen minskar med 0,5 procent under 2017, men stundande skattereformer tros bidra till att öka bilförsäljningen igen under 2018.

Analytikerna anser att en viss uppsida råder för tunga lastbilar jämfört med nuvarande marknadsprognoser.

Bolagsvis är verkstadsteamet särskilt positiva till Volvo och Atlas Copco efter resan, och rekommenderar köp respektive öka. Volvos strukturella förbättringar bör fortsätta leda till marginal- och resultatförbättringar, och marknadssignaler på sistone från både Europa och USA bedöms kunna ge ytterligare stöd.

För Atlas Copco spås en orderingång på plus 16 procent under det första kvartalet, 4 procentenheter högre än konsensusprognosen, bland annat underbyggt av SHB:s USA-syn.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom