Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SHB spår fallande stål- och järnmalmspriser

2012-09-10 09:11

Handelbanken Capital Markets tror att järnmalmspriset kan falla mer och att det kommer att dra med sig stålpriserna nedåt. Det framgår av ett marknadsbrev på måndagen.

"Vi tror att järnmalmspriset kan falla mer och hamna omkring 80 dollar under kvartal 4 för att sedan återhämta sig till omkring 110 dollar under andra delen av första halvåret 2013", skriver banken.

Tesen är att stålpriserna kommer att följa efter och att dessa kommer att hitta en botten under det fjärde kvartalet på en nivå som ligger 20 procent lägre än augustipriserna.

"Av de 20 procenten kommer 10 från lägre järnmalmspriser och 10 från det uppseglande exporthotet från Kina som kommer försämra stålbolagens förhandlingsläge", skriver Handelsbanken.

Kina har egentligen låga incitament att exportera stål. Men i en marknad med stor överproduktion, låga marginaler, hög skuldsättning och stora lager kan kinesiska volymer komma att hitta till USA och Europa. Bara det faktum att Kina har volymerna tillgängliga för export ger "stålköpare övertaget gentemot europeiska stålverk i prisförhandlingar just nu".

Just Kina är också en stor bidragande orsak till fallet i järnmalmspriset. Kinas lager av järnmalm har stigit med 40 procent sedan landets ekonomiska inbromsning började förra hösten och lagerutrensningen sker nu, konstaterar Handelsbanken.

"Vi räknar med att detta kommer att ta några månader och först efter det kinesiska nyårsfirandet får priset stöd av en påfyllnad av lagercykeln", skriver banken om järnmalmen.

Spotpriset på järnmalm vid Tianjin-hamnen i Kina handlades på fredagen till 89:00 dollar per ton, enligt The Steel Index som sammanställer prisnoteringen.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom