SHB spår lyft för zinkpriset

Priset på zink har backat med 15 procent sedan årsskiftet och handlas i dag till 1.852 dollar per ton.

Även om flera av basmetallerna har handlats nedåt på senare tid är det just zinkpriset som är förvånande, resonerar Handelsbanken.

”Av sommarens prisnedgångar är zink den som förvånar mest. Det återkommande temat med flera stora gruvor som stänger är välbekant och har vid tidigare nedgångar i basmetallpriser gett zink stöd”, skriver banken i en analys.

Handelsbanken tror dock inte att prisnedgången håller i sig, utan spår en vändning fram till nyår och väntar sig en prisnivå om 2.200 dollar per ton.

”Zink har en ovanligt hög andel av produktionen i USD-länder, inklusive Kina, varför den starkare dollarn inte ger producenterna någon fördel. Kommande zinkprojekt som delvis ska kompensera för de kommande stängningarna av några få stora gruvor kräver zinkpriser över 2.200 dollar.”

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.