Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Shinzo Abe: Beredda att age snabbt

2015-09-25 10:43
Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: AP Photo/Richard Drew / TT

Japans regering överväger för närvarande inte att ta fram en extrabudget, uppger premiärminister Shinzo Abe. Samtidigt framhåller han att regeringen kommer att övervaka situationen och agera snabbt om det skulle behövas.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Under gårdagen uppgav Abe att regeringen kommer att införa tre nya pilar i det ekonomiska konceptet "Abenomics". Dessa är att stödja ekonomin, barnfamiljer och sociala välfärdsreformer.

När Abenomics lanserades av premiärministern år 2012 handlade det om att lyfta ekonomin genom finanspolitiska stimulanser, penningpolitiska lättnader och strukturreformer.

Under morgonen meddelades att Japans kärn-KPI, som exkluderar färsk mat men som innefattar energipriser, i augusti sjönk för första gången på över två år, något som skulle kunna sätta press på den japanska centralbanken att utöka de penningpolitiska stimulanserna.

Japans konsumentprisindex ökade dock med 1,1 procent om man räknar bort energipriser, framhöll den japanska centralbankens ordförande Haruhiko Kuroda i morse. Därmed tonade han ned oron för en svag prisutveckling.

"Pristrenden står på solid grund", sade Kuroda efter ett möte med Shinzo Abe. Regeringschefen ska inte ha kommit med någon "uppmaning" till centralbanken under mötet, sade Kuroda.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom