Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Shinzo Abe väntas utlysa nyval i Japan

2014-11-18 06:24
Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: AP Photo/Richard Drew / TT

Japans premiärminister Shinzo Abe avser senarelägga den planerade momshöjningen med 18 månader och utlysa parlamentsnyval till den 14 december i år, rapporterar japanska Nikkei på tisdagen.

"Vi får inte missa chansen att lämna deflationen bakom oss", sade premiärministern i går till sin regeringskoalitionspartner, och Abe utlovade även en genomtänkt analys av skattefrågan.

Innan Shinzo Abe formellt meddelar sitt beslut under tisdagen kommer han att konsultera med finansminister Taro Aso och andra ministrar, samt beordra framtagandet av ett ekonomiskt stimulanspaket, rapporteras det.

Under gårdagen kom svaga japanska BNP-siffror som indikerade att Japans ekonomi nu är inne i recession efter att ha sjunkit under två kvartal i rad. BNP sjönk preliminärt med 0,4 procent under årets tredje kvartal jämfört med närmast föregående kvartal. Uppräknat i årstakt innebär den en nedgång på 1,6 procent, vilket var svagare än förväntade +2,25 procent.

Momsen i Japan var planerad att höjas från 8 till 10 procent i oktober 2015. I april i år höjdes momsen från 5 till 8 procent.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom