Shippingmiljardärens laxklipp

2016-02-25 08:50 Ola Söderlind
Foto: REX/All over press

Visserligen har John Fredriksens förmögenhet rasat med 40 procent, men hans investering i laxbolaget Marine Harvest har växt till en riktig baddare.

Den norskfödde John Fredriksen, numera cypriot, har gjort sig en förmögenhet på oljetankers och djuphavsriggar. Men i takt med att oljepriset fallit allt djupare har även Fredriksens investeringar fått sig en törn. Hans privata förmögenhet har enligt Bloomberg fallit med 40 procent under de senaste 18 månaderna till 10,6 miljarder dollar, drygt 90 miljarder kronor.

Hans Bermuda-baserade djupshavsborrningsbolag Seadrill har exempelvis rasat med 93 procent sedan den 1 juni 2014. Fredriksens andel i bolaget är nu värt runt 212 miljoner dollar, 1,8 miljarder kronor. Det är ungefär lika mycket som värdet på hans ursprungliga investering 2005, skriver Bloomberg.

Fiskodlingsbolaget Marine Harvest har under samma period stigit med 75 procent då den stigande efterfrågan och det sjunkande utbudet har pressat upp laxpriserna. Fredriksens andel i bolaget värderas nu till 1,6 miljarder dollar, närmare 14 miljarder kronor. Det är cirka sju gånger mer än Seadrill-innehavet, skriver Bloomberg.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom