Shire miljardköper Baxalta

Shire köper Baxalta i en affär som värderar bolaget till 32 miljarder amerikanska dollar.

Bolagen bildar därmed en stor aktör inom sällsynta sjukdomar, bland annat inom blödarsjuka där också svenska Sobi är verksam.

Shire erbjuder Baxaltas aktieägare 18 dollar kontant per aktie samt 0,1482 i Shire ADS per Baxalta-aktie, vilket totalt motsvarar ett aggregerat värde om 45,57 dollar utifrån Shires aktievärde den 8 januari. Det totala värdet uppges vara 47,50 dollar per aktie.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Affären har varit på tapeten sedan augusti 2015 men först i dag kunde styrelserna i de båda bolagen gå ut med ett gemensamt pressmeddelande.

Det sammanslagna bolaget förväntas ha en tvåsiffrig tillväxt på översta raden samt intäkter på över 20 miljarder dollar till år 2020.

Den huvudsakliga delen av produktportföljen består av sällsynta sjukdomar som väntas stå för 65 procent av intäkterna. I produktportföljen finns också 30 produkter som nyligen lanserats, eller är på väg att lanseras, vilka har en försäljningspotential på 5 miljarder dollar till år 2020.

Vidare spår bolaget att kostnadssynergier på över 500 miljoner dollar kan uppnås, samt ytterligare intäktsrelaterade synergier och kombinerad non-GAAP effektiv skattenivå på 16-17 procent.

Bolagen räknar med att sammanslagningen är slutförd i mitten av 2016.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG