Siffran som indikerar kris

Enligt färsk statistik från bankorganet Bank of International Settlements (BIS) faller utlåningen mellan banker i olika länder brant. Det är det största raset sedan finanskrisen 2008.

BIS, som ofta kallas centralbankernas centralbank, är ett samarbetsorgan för ett 60-tal centralbanker varav svenska Riksbanken är en.

På onsdagen offentliggjorde BIS statistik som visar att utlåningen mellan banker i olika länder har fallit med 910 miljarder dollar, drygt 7 500 miljarder kronor, under andra kvartalet 2015, jämfört med samma kvartal i fjol. Det är det största raset sedan fjärde kvartalet 2008, skriver Business Insider.

Under första kvartalet i 2015 jämfört med samma kvartal i fjol var siffrorna rakt motsatta: en ökning med närmare 800 miljarder dollar.

Historisk data visar att utlåningen ökade under samtliga kvartal mellan 2004 till och med första kvartalet 2008. Från och med 2009 har siffrorna varit betydligt mer svängiga.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.