”Sillys tokhausse under maj och juni”

Det är högtryck på marknaden och corpar och mäklerier söker med ljus och lykta efter nya toppnamn. Samtidigt vattnas det i munnen över alla lukrativa uppdrag som florerar i kvarteren kring Stureplan. Affärsvärlden vet vem som tar vem.

Har du ett tips? Mejla silly@affarsvarlden.se

Fredag 29 juni

Gotland runt startar i helgen och Silly hör att ABN AMRO One, även kallad Black Betty, som segrade i Volvo Ocean Race 2005-2006, finns med på startlinjen.

En rad kändisar och finansfolk väntas också till Gotland för att delta i tävlingen. Bland annat Fredrik och Jacob Wallenberg, Handelshögskolans Stefan Engström, pensionsbankirfirman Söderberg & Partners ordförande PO Söderberg, affärsmannen Christer Salén, från den berömda redarfamiljen, samt Lennart Evrell, tidigare boss för avfuktningsbolaget Munters och nuvarande vice vd i norskägda Sapa.

Bo “Intrum” Göranssons son Richard Göransson kommer att synas på båten Inga from Sweden. Utöver finansfolket ovan kommer märks några stjärnadvokater och Ingmar Bergman i startlistan som du finnerHÄR.

Silly hör på annat håll att Anders Böös, under perioden 19-21 juni, överlåtit 600 000 aktier i Cision, via familj och bolag, till kapitalförsäkringar. Med andra ord lär han tro på fortsatt börsuppgång…

Torsdag 28 juni

NYSS INKOMMET: Carnegie gör en prestigerekrytering till sin sargade tradingavdelning. Ny chef blir Erik Einerth som lämnar SEB Enskilda efter 15 år. Det lär dock inte bli någon enkel start på det nya jobbet. Luften har gått ur Carnegies tradingavdelning efter vårens optionsskandal som har följts av polisanmälningar mot tre tidigare anställda. Carnegie gör ingen hemlighet av att Erik Einerths jobb blir att bygga upp verksamheten på nytt. Fler rekryteringar väntas.

Carnegie har också fått en ny IR-chef i form av Andreas Koch. Han har tidigare haft en liknande roll på SCA.

TIDIGARE: SEB Enskilda fyller snabbt luckan som uppstått efter topprankade bankanalytikern Thomas Johansson som lämnat banken för Kaupthing. Enskilda har nu anställt Hampus Brodén från Öhman Fondkommission som rankades delad tvåa (tillsammans med just Thomas Johansson) av institutionerna i den senaste analytikerrankingen av Financial Hearings.

Bankanalytikerns väg till Enskilda har varit krokig. Karriären inleddes på HQ Bank. Efter en kort vända på Deutsche Bank hamnade han på Öhman Fondkommission innan flyttlasset nu går till Kungsträdgårdsgatan 8.

Silly noterar också att tre svenska bankanalytiker har valt att lämna sina positioner under de senaste två åren. Christian Brunlid hoppade av Swedbank för AMF men sitter nu på Handelsbanken Kapitalförvaltning. Även Tobias Hornberger tidigare bankanalytiker på Öhman Fondkommission valde Handelsbanken Kapitalförvaltning som ny arbetsgivare. Från Kaupthing valde bankanalytikern Lars Frick att sluta till förmån för sajten E24, han har nu valt en comeback men som operatörsanalytiker.

Denna hela havet stormar situation har medfört att Öhman och ABN Amro just nu står utan svenska bankanalytiker (Rickard Henze gick, som Silly tidigare uppmärksammat, till ABG nyligen). Silly undrar om inte det är läge för Handelsbanken, Standard & Poors och de andra firmorna med rutinerade bankexperter att uppmuntra dem lite extra för att inte riskera en tom stol lagom till hösten…

Enskildas rekrytering var behövlig för att behålla positionen som bästa analyshus i Norden. Så sent som i förra veckan publicerades Thomson Extels senaste paneuropeiska undersökning av analyshus. För sjätte året i rad rankades då SEB Enskilda Equities som nummer ett på aktieanalys i de nordiska länderna, dessförinnan skedde ingen enskild ranking av Norden.

– Att sex år i rad rankas som nummer ett i en mycket konkurrensutsatt marknad är en bedrift som vi är mycket stolta över. Detta är ett tydligt bevis på SEB Enskilda Equities starka position inom aktieanalys för de nordiska länderna, säger Björn Jansson, chef för aktieanalys, i en presskommentar på torsdagmorgonen.

Efter Pensers rekrytering av makroanalytikern Sven-Arne Svensson kommer nu nästa storrekrytering från fondkommissionären. Citigroups topprankade analytiker, Thomas Brodin, blir analyschef på firman, uppger DI.

Enligt Sillys källor har rekryteringen möjliggjorts med erbjudande om delägarskap i firman. Annars hade det säkerligen varit svårt för Erik Penser Fondkommission att plocka en analytiker som, av Thomson Extel, utsetts till Europas bästa analytiker två gånger, dels 2001 men även 2004. I år rankades han tia alla kategorier och blev utnämnd till Europas bästa skogsanalytiker, vilket Afv.se tidigare har skrivit om.

Onsdag 27 juni

Nordea har precis tappat en tung trio inom strukturerade produkter. Thomas Lönnerstam går till Danske Markets där han ska bygga upp instituionell försäljning av fondlänkade derivat och strukturerade produkter. Samma uppgift som han fick på Nordea när han rekryterades från SEB 2005. På SEB var han ansvarig för strukturerade produkter. Med sig till Danske tar han Christian Myhre och Stefan Johansson som han arbetat tillsammans med på Nordea.

Affärsvärlden har skrivit om att Private Banking-tjänster växer så det knakar. Det märks nu på jobbmarknaden. Klassiska SEB söker nu Private Bankers till storstadsregionerna.

“Nu söker vi erfarna och säljinriktade private bankers till våra team i Stockholm, Göteborg och Malmö. Som Private Banker har du helhetsansvar för allt som rör dina kunders finansiella behov”, skriver SEB i ansökan.

Erfarenheter av kundkontakter, Swedsec-licens och akademisk utbildning är en del av de meriter som krävs för jobbet.

Silly skrev nedan om att vi missat att Nordeas fingertoppskänslige portföljansvarige, Esbjörn Lundevall, går till SEB Enskilda som analytiker. Det stämde inte helt. Korrekt information ska istället vara att han blir analyschef på SEB Aktiehandel, det vill säga privatkundssidan.

Tisdag 26 juni

Silly hör om tre starka mäklarrekryteringar till Swedbank. Dels Dennis Karlsson och Henrik Palmborg, institutionella mäklare med inriktning mot derivat som kommer från samma tjänst på Nordea. I och med att det inte finns så många mäklare med denna inriktning och Swedbank letat och haft väldigt svårt att finna sådana är de otroligt nöjda över dessa rekryteringar.

Dessutom har Swedbank plockat sales tradern Patrik Ingevall från Handelsbanken kapitalförvaltning.

I april tappade Swedbank Lars-Erik Bratt till Glitnir där han tillsammans med Marc Hedman, tidigare institutionell mäklare på E-trade, nu jobbar med institutionellt mäkleri.

Måndag 25 juni

Aberdeen har nyligen anställt Baltic Property Trusts CIO Ole Dall-Hansen. Nu har BPT polisanmält sin tidigare informationsdirektör efter som företaget anser att han, i samband med byte av arbete, på ett otillbörligt sätt använt sig av företagshemligheter samt uppmanat en underordnad medarbetare att sabotera BPT:s IT-system i syfte att radera spåren av dessa aktiviteter.

På mediafronten hör Silly att Di.ses chefredaktör Christer Mårdbrant ska börja arbeta med Bonnier Business Press. Ny chefredaktör blir Linus Paulsson, idag editionschef på Dagens Industri. Han har tidigare tjänstgjort som nyhetschef på tidningens webbsajt.

SvD Näringslivs E24 tappar sin stjärnskribent Lars Frick till ABN Amros analys. Lars Frick får till uppgift att följa teleoperatörerna samt arbeta med att ta fram intressanta investeringscase. Det är lite tillbaka på hemmaplan för Lars Frick. För ett par år sedan rekryterades han från Kaupthing till E24. På Kaupthing följde Lars Frick bank och finans samt retail.

Torsdag 21 juni

Silly noterar att investmentbolaget Nordstjernan söker en ny vd-assistent sedan den nuvarande går i pension efter åtta års arbete på posten. Vi söker “dig som vill vara med och spela en viktig roll för vår utveckling”, i arbetet ingår bland annat hantering av telefonsamtal, korrespondens och näringslivskontakter.

Mångårig erfarenhet av kvalificerade assistent- och sekreterarroller krävs. “För att trivas i företaget är det viktigt att du som person är prestigelös, serviceinriktad och har förmåga att arbeta självständigt”, skriver bolaget i platsannonsen. Novare har anlitats som rekryteringsparner.

Silly anser att ordet prestigelös passar som handen i hansken i denna annons. För den person som långsiktigt finner sig i att vara senior vd-assistent utan tanke eller krav på befodring måste verkligen vara prestigelös…

Ny vd för Novare Public Search blir för övrigt Annika Billström som lämnar politiken för att istället rekrytera chefer till den offentliga sektorn. Lönen blir, enligt DN, 80 000 kronor i månaden. Hon blir även delägare i företaget. Novare ägs till hälften av Investor.

Onsdag 20 juni

Igår vikte DI ett helt uppslag åt silly season. Bland annat presenterade tidningen en lista med 39 personer inom finansbranschen som bytt jobb under den senaste tiden. För den som läser denna spalt var dock flera av namnen redan kända. Hela 28 av dessa har Silly redan skrivit om, lägg till att vi även avslöjat många namn som DI inte hade med i listan.

De elva vi dessvärre missat var förvaltaren Magnus Eidemo som går från Skandia till Evli. ABN Amros rekryteringar av analytikerna Lars Glemstedt (från S&P) och Lars Hamberg (eget bolag) samt mäklaren Mikael Millenros från HSH Bank har det inte heller skrivits om i denna spalt.

Glitnirs rekrytering av Erik Pensers analytiker Mats Hyttinge kom som en överraskning för Silly likaså Danske banks rekrytering av tradern Henrik Törn samt att Carnegie plockar HQ:s analytiker Jesper Norberg.

Att den kvinnliga analytikern Veronica Nilsson lämnar ABG Sundal Collier för Novax har inte stått i Afv:s Sillyspalt tidigare.

SEB Enskilda har, enligt DI, rekryterat Nordeas fingertoppskänslige analytiker Esbjörn Lundevall och Nordea ska ha plockat in analytikern Andrej Kledzik från Robur. Slutligen grämer sig Silly över att ha missat Morgan Stanelys rekrytering av Kaupthings mäklare Patrik Lindenfelt.

Mer skryt: Silly och Affärsvärlden kunde redan i maj avslöja att Claes Ekström, Senior Director på McKinsey & Company, har lockats över till Altor och Harald Mix. Idag sändes ett pressmeddelande ut som bekräftar detta och i en kommentar menar konsultlegenden att detta är ett naturligt och utmanande steg för honom att ta. Läs den tidigare artikeln HÄR.

Silly noterar att 13 ledande hedgefonder i Europa gemensamt tagit initiativ för att främja “best practice” inom den expanderande hedgefond-industrin. Brummer & Partners med vd Klaus Jännti är en av initiativtagarna, tillsammans med ytterligare tolv fonder varav elva från Storbritannien.

Vidare noterar Silly att Danske, som första bank i Sverige, lanserar en Tysklandsfond.

DI skriver att en av de tre personer på Carnegies tradingavdelning som har polisanmälts i samband med den uppmärksammade optionssvindeln nu stämmer investmentbanken. Han yrkar skadestånd på 200 000 kronor och rätt till ytterligare ersättning, som täcker utebliven lön och bonus samt att uppsägningen upphävs.

Tisdag 19 juni

Silly noterar att Johan Ståhl har flyttat från Carnegie, där han förvaltade investmentbankens småbolagsfond till Lannebo, där han nu förvaltar småbolagsfonden tillsammans med Peter Rönström, med diger erfarenhet från SEB innan han kom till Lannebo 2000.

Peter Rönström förvaltar även den nystartade Micro-capfonden, för närvarande ensam sedan Erik Sprinchorn som i maj kom från Alecta som medförvaltare, snabbt sade upp sig eftersom han blev erbjuden jobb som förvaltare på en av Brummer-koncernens kommande fonder. Även Peter van Berlekom har gått från Alecta till Brummer som förvaltare.

På journalistsidan hör Silly att Nyhetsbyrån Direkt tar sina närmare 100 börsskärmar och flyttar från Bonnierkvarteren på Sveavägen till Salénhuset. Det är riksgäldens gamla lokaler som ska husera de sekundjagande journalisterna. AMF Pension hyr ut.

Måndag 18 juni

Silly har tidigare skrivit om Aberdeens framfart. Nu kommer nästa steg i tillväxten. Fonden har nämligen rekryterat ett team som ska förvalta kommersiella fastighetsinvesteringar i Östeuropa, med initialt fokus på Ryssland. Aberdeen öppnar samtidigt ett lokalt kontor i S:t Petersburg.

Till satsningen har fastighetsfonden rekryterat ett antal väl ansedda investeringsspecialister från Baltic Property Trust, en regional fondförvaltare. Det nya teamet kommer att arbeta tillsammans med det befintliga teamet på Aberdeen i Finland som sedan en tid studerat den ryska marknaden inför expansionen.

Ole Dall-Hansen, tidigare Director of Fund Raising and Investor Relations på Baltic Property Trust, kommer att leda den ryska satsningen. Aberdeen planerar även att inom kort lansera en rysk fastighetsfond för institutionella investerare med inriktning på mer opportunistisk exponering med potential för högre avkastning.

Som Affärsvärlden tidigare har skrivit om stormar det kring Mandator. En turbulens som fortsätter. För dagen innan extrastämman (den 19 juni) meddelar bolaget att dess ekonomichef Robert Karlsson kommer att avsluta sin anställning i Mandator. Han ska nämligen bli vd på ett nystartat bolag under namnändring till Petrosibir, med verksamhet inom oljeprospektering och oljeproduktion i Sibirien. Mandators arbete med att hitta en ny ekonomichef har redan påbörjats och Robert Karlsson sitter kvar tills en ersättare har kommit på plats.

Fredag 15 juni

Silly har tidigare skrivit om att en hög bankdirektör ska ha köpt Stefan Perssons villa i Djursholm. Enligt Sillys källor skulle det vara Annika Falkengren som köpt villan. SEB ville då inte säga mer än att hon och hennes familj letar efter en villa.

Efter det har Svensk Damtidning skrivit att familjen Falkengren sålt sin våning på Östermalm för 23 miljoner. Nu uppger Realtid.se att Annika Falkengren köpt Stefan Perssons Djursholmsvilla. Utropspriset var 25 miljoner kronor men köpesumman blev 21 miljoner.

Nya grannar för familjen Falkengren blir Fredrik Lundberg, Jacob Wallenberg, SEB-direktören Lars Thunell och Björn Ulvaeus, som även de bor nära Strandvägen i Djursholm, enligt Realtid.

Svensk Damtidning menar för övrigt att det ska ha varit Fredrik Lundbergs dotter som köpt Falkengrens lägenhet på Lovisagatan, nära Strandvägen, för 100 000 kronor kvadraten.

Carnegies huvudägare Barclays har halverat sitt innehav efter den senaste tidens turbulens. Från att ha haft 9,3 procent av kapital och röster har banken nu, på kort tid, minskat till 4,7 procent av kapital och röster.

Samtidigt förbereder sig Erik Penser Fondkommission för börsnotering 2009. Runt 30 procent av aktierna ska erbjudas till anställda och nyrekryteringar. Erik Penser ska minska sitt ägande till cirka 50 procent. Läs mer HÄR.

Silly undrar dock hur likviditeten i aktien blir om fyra femtedelar ägs av de anställda samt Erik Penser?

Dagens avtackning: Claes Ahrel, chefsstrateg på Länsförsäkringar, byter, som Silly tidigare skrivit om, jobb och går till Fjärde AP-fonden där han, tillsammans med Jens Barnevik, kommer att jobba med förvaltning. De ska ha hand om fondens aktiva investeringar i små- och medelstora bolag. Som det ser ut idag investerar den Fjärde AP-fonden i stort sett enbart passivt i small cap-bolag via indexplaceringar, något det nu ska bli ändring på.

Länsförsäkringar meddelar också att vd Tommy Persson tar ett kliv in i styrelsen hos Comité Européen des Assurances, CEA, det europeiska försäkringsförbundet. Han blir vice ordförande från och med idag och tar över ordförandeklubban från och med nästa år.

Torsdag 14 juni

På tidningsfronten hör Silly om dagens Hårdaste rekrytering. E24:s göteborgare Mats Hård går till Nyhetsbyrån SIX där han får rollen som nyhetschef samt även blir ansvarig för redaktionen i Stockholm. Mats Hård har tidigare erfarenhet från Nyhetsbyrån Ticker.

NGM-börsen har rekryterat Björn Wallin som noteringschef. Han har lång erfarenhet från den finansiella världen och kommer närmast från konsultverksamhet hos Magenta News där han arbetat som stöd för bolag i en uppstartsfas. Björn Wallin var även vd för det börsnoterade IT-företaget Mogul under flera år.

På andra sidan hör Silly att Cecilia Giertta sagt upp sig från sitt styrelseuppdrag i AIK Fotboll AB i och med hon den 1 september börjar som kommuniktionsdirektör på Tv4.

Hon har sagt till styrelsen att hon, på grund av sitt arbete på Tv4, inte kan fortsätta sitt styrelseuppdrag på AIK Fotboll AB. Hon avgår i och med bolagsstämman 2008 och under de styrelsemöten som återstår, två planerade, kommer hon lämna rummet om frågor om tv-rättigheter eller liknande dyker upp. Anledningen är att hon inte vill hamna i jävsituation.

Onsdag 13 juni

Clara Bolinder-Lundberg har utsetts till ny informationschef på Ratos. Clara Bolinder-Lundberg har varit anställd på firman sedan 2001 och kommer närmast från tjänsten som IR-chef. Hon efterträder Anna-Karin Celsing som slutar på firman.

Ny IR-ansvarig blir Emma Rheborg som närmast kommer från JKL där hon sedan 2001 arbetat som finansiell kommunikationskonsult.

– Emma har en bred och gedigen kompetens inom IR-området och vi är glada för att vi nu kunnat knyta henne till Ratos, kommenterar Arne Karlsson utnämningen.

Samtidigt skapar Swedbank ny affärslogik för fondsparande genom att öppna sitt distributionsnät. Swedbank Robur har haft problem med nyförsäljningen av fonder och lanserar nu som första storbank ett fondtorg för de mest efterfrågade fonderna på marknaden.

Swedbank kommer också att tillföra omfattande information, nyheter och analyser, både från egna experter och från andra fondbolag. Materialet tillhandahålls helt kostnadsfritt via bankens hemsida.

I samma veva utökar och breddar konkurrenten SEB verksamheten inom Emerging Markets Trading från sex till tolv anställda. Tanken är att fördjupa kompetensen inom tillväxtmarknader. Avsikten är att också bredda den nuvarande verksamheten med valutahandel till att även omfatta aktie- och obligationshandel.

Aktiespararna har efter många om och men hittat en ersättare till bolagsbevakaren Lars Milberg som lämnade organisationen efter en konflikt med tidigare vd:n Lars-Erik Forsgårdh.

Ersättaren blir Peter Knutsson, sakkunnig på Konkurrensverket med en bakgrund inom EU-administrationen, Konsumentverket och Finansinspektionen.

– Aktiespararna är en av Sveriges viktigaste opinionsbildande organisationer. Jag ser fram emot att få driva småspararens perspektiv gentemot börsföretagen och de finansiella marknaderna, säger Peter Knutsson i ett pressmeddelande. Han tillträder posten den 1 september.

I sann Silly-anda tog vice vd:n vid svenska Cap Gemini, Ragnar Gustavii, steget över till konkurrenten Ernst & Young så fort fjolårsbonusen betalats ut. En svår förlust för Cap Gemini eftersom Gustavii var ansvarig för den snabbt växande it-området Financial Services.

Ny chef för området inom Cap Gemini är Marie Dolfe som internrekryterats. Hon får också titeln vice president, eller vice vd på svenska.

Tisdag 12 juni

Dagens stora grej var analytikernas sommaravslutning på Café Opera. Financial Hearings och Affärsvärlden delade ut diplomen till de analytiker som institutionerna och företagen ansåg var bäst i respektive klasser. Läs hela rankinglistan på Afv.se: sektor för sektor och de bästa analytikerna over all.

Under det efterföljande minglet noterade Silly bland annat att SEB Enskildas Björn Jansson och Carnegies Christian Wierup hade en lång konversation med många skratt.

Måndag 11 juni

Silly medverkade under Carnegies presskonferens angående bonushärvan i morse. Carnegie meddelade under denna att det enbart är åtta ledande personer som förlorar sin bonus (sammantaget cirka 70 Mkr) under 2007 medan övriga anställda inte drabbas nämnvärt utan fortfarande får dela på cirka en miljard kronor. Istället är det aktieägarna som får ta den stora smällen, närmare 80 procent av det sammanlagda beloppet.

Carnegie hävdar att det inte är ovanligt hög personalomsättning på investmentbanken, turbulensen till trots, vilket kanske inte är så konstigt eftersom de alltjämt erbjuder marknadens fetaste bonus.

– Våren brukar kallas Silly Season eftersom det är då folk byter jobb, som för hockeylagen. Men glädjande nog har inte personalomsättningen avvikit från det normala. En anställd stannar hos oss ungefär i tio år, för normalt brukar 100 personer av 1300 sluta varje år men samtidigt rekryterar vi lika många personer. Även om det i media verkar som att vi enbart tappar personer, kommenterade Stig Vilhelmson läget under dagens presskonferens.

Längre norrut i Stockholm hör Silly att Branex söker fem stycken aktiemäklare. Silly antar dock att det i praktiken handlar om telefonförsäljning.

“Vill du in i finansbranchen och prova dina vingar så har vi biljetten”, skriver bolaget i annonsen och erbjuder en ettårig affärsskola som skall resultera i en mäklarlicens. Silly undrar hur de nyanställda drar in pengar under det första halvåret.

“Vårt arbete handlar om att aktivt söka upp investerare och erbjuda dem möjlighet att satsa rätt på patenterade innovationer som inte bara kan ge hög avkastning på satsat kapital utan också bidrar till att lägga grunden för nya lukrativa företag i Sverige”, beskriver bolaget verksamheten, och fortsätter:

“Under 2006 tog vi vårt första projekt en bra bit in i framtiden. Där vi är idag är bara en början. Våra visioner och mål är klara och vi behöver fler kompetenta medarbetare med oss på den resan vi har framför oss”.

Säljarna ska ha energi, vara målinriktade, fokuserade och ha höga krav på organisationen de verkar i.

Från England noterar Silly att Barclays har utsetts till ny återförsäljare av Riksgäldskontorets nominella statsobligationer. Detta är ett led i bankens satsning att fortsätta växa i Sverige och Norden.

“Vi gör bedömningen att Barclays Capital har en vilja och ambition att bli en långsiktig aktör i svensk räntemarknad och att de kommer att kunna ge ett viktigt bidrag till oss som återförsäljare”, skriver Riksgälden i en kommentar. Sedan tidigare är ABN Amro, Danske Bank, Öhman, Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank återförsäljare.

Fredag 8 maj

Mats Odell och Regeringen har gjort ännu en rekrytering till det team som har hand om utförsäljningen av de statliga bolagen. Denna gång är det Håkan Erixon som anställts. Han kommer senast från UBS Investment Bank, där han arbetat sedan 10 år tillbaka, först inom M&A och sedan som ansvarig för Nordenverksamheten.

Tidigare har han även arbetat på, bland annat, Merrill Lynch och Citicorp. På Näringsdepartementet blir två av hans närmaste arbetskamrater Karin Forseke och Urban Funered, de båda har nyligen rekryterats från Carnegie.

Håkan Erixon är mycket fascinerad av berg och natur och har planer på att bestiga Matterhorn senare i år. Silly undrar om han verkligen får tid med det på sitt nya jobb? Särskilt som han även prioriterar familj, golf och matlagning, allt enligt honom själv. Lägg även till att han gillar vin, engelsk humor och pubkultur.

Enligt Dagens Industri ska Carnegies vd Stig Vilhelmson, till följd av redovisningsskandalen, ha erbjudit sig att avgå häromveckan. Styrelsen säger sig dock ha fortsatt förtroende för honom.

Silly hör hur som helst att det stormar på Carnegie och att ett flertal personer ska vara på väg bort. Att bonusarna kommer att naggas i kanten rejält under 2007 lär inte direkt lindra blödningen.

Även SEB Enskilda har bonusproblem, tre etablerade analytiker har redan lämnat firman och snacket går kring Stureplan. Vem blir nästa etablerade namn att lämna banken?

Kanske går någon analytiker från Carnegie eller SEB Enskilda, likt Lars Sveder, över till HDR Partners. Silly har, som tidigare nämnt, hört rykten om att så ska vara fallet…

Alecta blir Jack Wangenheim ny chefsjurist efter Jan-eric Jonsgården som går i pension. Wangenheim har arbetat på Alectas juridikavdelning sedan 1997 och dessförinnan var han advokat på Lagerlöf & Leman, numera Linklaters Advokatbyrå. Han kommer även att ingå i Alectas företagsledning och efterträder också Jan-eric Jonsgården som sekreterare i Alectas styrelse.

Silly noterar en udda förkortning. CIO är en vedertagen term inom finansvärlden och står för Chief Information Officer. Private Equity-fastighetsbolaget använder dock termen med en annan innebörd, nämligen Chief Investment Officer. En position som tillsatts av rutinerade Fredrik Jonsson.

Torsdag 7 maj

Från SEB hör Silly att en av bankens veteraner, Ulf Thorstensson, har utsetts till ny Chief Information Officer (CIO) samt chef för Group IT. Sedan tidigare har han erfarenhet från olika seniora roller inom IT på SEB, både inom affärsdivisionerna – som IT-chef för Merchant Banking – och koncernövergripande roller som vice CIO och tillförordnad CIO.

– IT är en nyckelfaktor i SEB:s strategi och vi har en ambitiös utvecklingsplan. Ulf, med sina gedigna erfarenheter från 20 års verksamhet i SEB har en avgörande roll när vi sjösätter vår plan för förnyelse, säger Annika Falkengren, SEB:s koncernchef och ordförande av bankens IT-styrelse, i en kommentar.

I en annan del av Stockholm har Silly flera gånger skrivit om Swedbank Robur och fondjättens integration med Folksam, vilken medfört en del turbulens. Sammanslagningen sker löpande och har gjort så sedan april månad. Totalt kommer synergier medföra cirka 50 personer färre på lönelistan i framtiden.

Silly hör också att ett par chefstjänster på Swedbank Robur bemannats med personal från Folksam. På Back Office har Björn Sirborn fått chefsposten och till chef för Makrostrategi har utnämnts Maria Ljungkvist-Marti.

Samtidigt hör Silly att Swedbank åker på nit i Ryssland. Den ryska centralbanken har nämligen beslutat att, under en tid av tre månader, begränsa delar av Swedbanks verksamhet i Ryssland. Swedbank har idag tre kontor och en sammanlagd utlåning om cirka fyra miljarder kronor i Ryssland. Antal anställda är totalt 238 personer.

Tisdag 5 juni

Silly hör rykten om att Goldman ska satsa mer på Sverige. Enligt uppgift ska de ha anställt en ung och duktig kvinna med examen från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet och erfarenhet som Risk Marketer på ett världsledande företag som, i början på juli, ska bredda Goldman Sachs “Scandinavian Fixed Income sales business“-team med säte i London. Varken kvinnan i 30-årsåldern eller Goldman vill kommentera detta.

På hemmaplan hör Silly att OMX presschef Niclas Lilja slutade vid månadsskiftet, efterträdare till honom blir Heidi Wendt, med förflutet som informationschef på Saab Aerosystems som kommit direkt in i hetluften.

Exakt vad Niclas Lilja ska göra härnäst är oklart, han säger i alla fall att han ska ta ett break under somamren för att i höst “komma tillbaka i egen regi”.

Silly konstaterar slutligen att Cecilia Lager blir ny blir chef för affärsområde Marknad på Alecta. Cecilia kommer närmast från SEB där hon var ansvarig för privatkunder inom SEBPrivate Banking. Från 2003 till 2007 var Cecilia vd på SEB Fonder.

Måndag 4 juni

UPPDATERAT: Stormen fortsätter på Carnegie. Silly hör nämligen om fler huvuden som får rulla efter den senaste tidens turbulens. Enligt uppgift har ytterligare två höga personer på Securities fått sluta.

En av dem som sagt upp sig är Svante Johansson, group risk manager och enligt uppgift specialist på optionsvärdering.

I samma veva snappar Silly upp dagens stora snackis kring Stureplan. Tydligen ska Kaupthings anställda ha förbjudits att handla aktier i Carnegie…

På andra sidan riket hör Silly om ett västkustskt oväder. Thenberg & Kindes Corporate Finance-chef Thomas Bengtsson samt projektledarna Torben Oskarsson och Carl-Johan Carlsson har sagt upp sig från Thenberg & Kinde Fondkommission. Denna grupp har genomfört i stort sett samtliga transaktioner som Thenbergs Corp har gjort under de senaste tre åren. Ryktet säger att de skall öppna en egen låda, men det är obekräftat.

I den stora världen hör Silly att UBS rekryterar Gareth Evans som aktiestrateg i Storbritannien.

Affärsvärlden har skrivit om att HQ Banks vd, Patrik Enblad, har varit på roadshow i USA och Europa vilket, i kombination med uppköpsrykten, har fått HQ-aktien att stiga kraftigt. Nu är han i alla fall hemma. Silly hör nämligen att han var på gårdagens Oceans 13-tillställning, vilken anordnades av Zap Events. Där syntes han i vimlet med, bland andra, styrelseproffset Peggy Bruzelius, SAS förre vd Jan Carlzon, tv 3:s vd Hasse Breitholtz, Ladbrokes vd Douglas Roos samt Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink.

Även den insidermisstänkte Aftonbladet/Pokermannen syntes på den röda mattan inför galapremiären tillsammans med en rad andra kändisar, däribland Pernilla Wahlgren, Malou von Siwers och Bengt Westerberg. Lars Weiss och en rad skådespelarkändisar syntes också på Rigoletto samt under efterfesten på Josefina på Djurgården.

Silly noterar också att årets Analytiker- & Journalistranking börjar närma sig. Den går av stapeln tisdagen den 12 juni på Operaterrassen i Stockholm och anmälan ska vara inne hos Financial Hearings senast nu på torsdag.

Fredag 1 juni

Fick du ingen inbjudan? Silly hör om helgens stora tillställning och de hett eftertraktade inbjudningarna till galapremiären av filmen Ocean´s Thirteen nu på söndag. Zap Events, som arrangerar galapremiären och står för inbjudningarna, har fått svar från en rad finansmän som uppenbarligen vill visa sig på den röda mattan i smoking eller cocktailklänning. Eller är det kanske martinidrinkarna under efterfestenDjurgården som lockar mest?

Frågan är om Aktiespararnas tidigare vd Lars-Erik Forsgårdh är inbjuden? Han har i alla fall hittat ett nytt jobb. Under sin tid som vd för Aktiespararna intresserade han sig mycket för ägarfrågor så den nya rollen som ordförande i Föreningen Ägarfrämjandet borde passa som handen i handsken. Han efterträder den före detta riksdagsledamoten Sten Svensson.

Forsgårdh är emellertid inte ny i föreningen utan han var faktiskt en av initiativtagarna till dess bildande och har sedan 1989 suttit i dess styrelse. De senaste fyra åren har han varit vice ordförande.

– Vår viktigaste uppgift nu blir att verka för en förstärkning av grundlagsskyddet för den privata äganderätten med anledning av den nyligen tillsatta grundlagsutredningen, säger Lars-Erik Forsgårdh, i en kommentar.

Silly snappar via Direkt upp att DnB NOR jagar förvärv och siktar på att spela en central roll i den pågående konsolideringen som nu sker i den finansiella sektorn i Norden och Baltikum eftersom banken behöver öka andelen intäkter från internationella marknader, det skriver Nyhetsbyrån som hänvisar till en intervju med bankens vd Rune Bjerke i Thomson Financial News.

Målet är att öka marknadsandelen men storlek på eventuellt förvärv nämns inte. Enligt artikeln ska DnB NORs vd, på frågan om att banken någonsin kan komma att utmana den största banken i Norden, Nordea, svarat att man inte ska utesluta några potentiella scenarier. Silly räknar med att spekulationerna om att DnB NOR räknar på Carnegie lär intensivifieras i och med detta uttalande. ANALYTIKERS skepsis till trots.

Under denna hektiska dag noterar Silly, med svetten drypandes, att Christian Andersson tillträder som ny vd för Fondmarknaden. Han efterträder Oliver Lagerström som fortsätter vara verksam inom koncernen som vd för MFEX AB, som äger Fondmarknaden.se.

Christian Andersson kommer närmast från E*TRADE, där han de senaste sex åren arbetat med olika uppdrag inom marknadsföring och försäljning, senast som försäljningschef.

Silly hör vidare att ännu en islänning expanderar till Finland. Denna gång är det Landsbanki som, i augusti i år, planerar att slå upp portarna för ett nytt kontor i Helsingfors. Den isländska banken har redan gjort klart med en rad, på den finska finansmarknaden, etablerade namn vilka kommer att utgöra det nya bankkontorets ryggrad.

I Finland noterar Silly, utöver det, att Helsingsfors hovrätt gjort samma bedömning som stadens tingsrätt gällande tvisten mellan OMX och ett 20-tal banker och mäklare angående en stämning på fem miljoner Euro plus ränta, rörande moms för handels- och clearingtjänster mellan 1995 och 2000.

På grund av en skiljedoms- överenskommelse från 2002 där ett avtal mellan parterna skrevs konstaterar hovrätten att bankerna och mäklarfirmorna har förlorat rätten att föra fram ytterligare krav utöver de skiljedomsförhandlingar som rör mervärdeskatt, skriver OMX i ett pressmeddelande.

I Sverige hade vi under början av detta millennium en liknande tvist, då rörde det sig totalt om cirka 300 miljoner kronor som de svenska bankerna och mäklarna ansåg att de blivit berövade på. En skiljedomsöverenskommelse beslutade 2004 att OMX enbart behövde betala 111 miljoner kronor. OMX har även varit i 140-miljonerstvist med Skatteverket rörande felaktiga momsbetalningar.

Silly uppmärksammar även att stipendiet “årets kvinnliga ekonom” för sjunde året i rad delats ut till en kvinnlig student vid Handelshögskolan i Stockholm. I år gick utmärkelsen till Raheleh Nassaji. Läs mer HÄR.

Silly observerar även att First North-bolaget Insplanet byter certified adviser från Remium till HQ Bank. På annat håll kommer Handelsbanken, SEB, Swedbank, Carnegie och Remium att agera market makers för Nokia vars aktier kommer att handlas i svenska kronor på Stockholmsbörsens Externa lista från och med på måndag.

På annat håll slår H. Lundén Kapitalförvaltning till med två etablerade rekryteringar. Dels Martin Wallin som senast drivit hedgefonden Teneo tillsammans med Jens Barnevik, en fond som de beslutade sig för att stänga efter bara några månader.

Dessförinnan var han börsmäklare på Enskilda i sju år. På Lundén får 34-åringen ansvar för deras enda och lyckade fond Eikos utförande av affärer. Martin Wallin inledde för övrigt sin börsmäklarkarriär på just H. Lundén Fondkommission för snart tio år sedan.

Dessutom blir finansmannen Björn Björnsson styrelseledamot i H. Lundén Kapitalförvaltning. Han har tidigare styrelseerfarenhet från, bland annat, Skandia, JM och Billerud.

Björn Björnsson är välkänd i Stockholms finansvärld, inte minst eftersom han var styrelseledamot i Trustor och kom in i investmentbolaget efter att det plundrats. Han fick då i uppdrag att rensa upp och driva skadeståndskrav mot den gamla ledningen. Samma roll som han senare fick som vice ordförande i Skandia.

Torsdag 31 maj

Silly kan nu avslöja att Kaupthing gjort två topprekryteringar från SEB Enskilda. Topprankade bankanalytikern Thomas Johansson samt fastighetsanalytikern Erik Nyman, andrarankad 2006 näst efter HQ-banks Olof Nyström, flyttar över till Kaupthings kontor på Stureplan.

Besvikna på utebliven bonus eller inte, Silly noterar i alla fall att SEB Enskilda nu tappat tre etablerade analytiker på kort tid. Först Lars Sveder som Silly tidigare skrivit om går till HDR Partners och nu Thomas Johansson samt Erik Nyman.

Silly undrar om det kommer fler avhopp från banken och vad Kaupthing fått betala för denna dubbelrekrytering. För det var säkerligen inte billigt… Beslutet om dessa rekryteringar var tvugna att tas på Island, enligt en välstruken skjorta. Beslutet togs alltså på vd-nivå eftersom summorna var för stora för Stockholmskontoret ensamt att besluta om, enligt Sillys rosaskjortade vän.

Sarah McPhee blir ny vice vd på AMF Pension. Dessförinnan har hon varit chef för kapitalförvaltningen på AMF Pension sedan april 2004. Innan har hon arbetat på Fjärde AP-fonden, GE Equipment Finance och Handelsbanken.

Utnämningen innebär att AMF Pension nu har två vice vd:ar. Sedan 2001 är Ingvar Skeberg vice verkställande direktör med ansvar för Marknad och Försäljning.

Samtidigt skriver DI att Catella utmanar investmentbankerna på ytterligare områden. Nu ger sig finansbolaget nämligen in på teknologi- och medieområdet. Det nya affärsområdets chef blir Peter Sörensen, han kommer närmast från Handelsbanken Capital Markets där han ansvarade över it- och mediabolag. Därmed följer han detaljhandelsrådgivarens, Gunnar Selvings, fotspår.

Catellla indikerar att fler seniora rådgivare kommer att rekryteras. De bästa namnen kan lockas över genom att de får större operativ frihet på Catella, i alla fall om man ska tro Johan Ericsson, chef på Catella Financial Advisory Group.

SEB utses ytterligare en ny toppchef. Denna gång är det Petteri Karttunen som utses till ny landchef i Finland. Han är idag chef för SEB:s kapitalförvaltning i Finland, SEB Gyllenberg, samt för kapitalförvaltningen i Estland, Lettland och Litauen.

Han efterträder Jan Stjernström, som blir chef för det globala affärsområdet Investments inom SEB:s Liv-division, samt ställföreträdande chef för SEB Trygg Liv.

Ny chef för Merchant Banking i Finland blir Marcus Nystén, idag global chef för Foreign Exchange, en ansvarspost han behåller.

Onsdag 30 maj

Lars Kahnlund har utsetts till ny vd för Handelsbankens bolåneinstitut Stadshypotek AB. Han efterträder Frank Vang-Jensen som blir ny regionbankschef för Handelsbanken i Danmark.

Lars Kahnlund har tillhört bankens koncernledning sedan 2002 och kommer närmast från en befattning som regionbankschef för Stockholms City.

Samtidigt meddelar Handelsbanken att det slår upp portarna för en särskild regionbank i Storstockholms-området. Chef för den nya regionbanken blir Handelsbankens vice vd Thommy Mossinger.

– Det handlar om en kraftsamling. Våra kontor i och runt Stockholm gör affärer som aldrig förr – därför koncentrerar vi våra regionala specialister i stockholmsområdet till en gemensam enhet, sägerHandelsbankens koncernchef Pär Boman i en kommentar.

På konkurrenten SEB lämnar legendaren Klas Eklund posten som chefsekonom och tillträder istället en nyinrättad post som Senior Economist på banken.

Ny chefekonom blir Robert Bergqvist som idag är chef för bankens analysenhet Trading Strategy. Där ansvarar han för marknadsorienterad valuta-, ränte- och kreditanalys. Bergqvist har tidigare arbetat med penning- och valutapolitiska beslut, internationellt centralbankssamarbete och betalningsbalansanalys på Riksbanken.

“Robert Bergqvist får uppdraget att ytterligare integrera den finansiella analysen med den långsiktiga konjunkturanalysen. Klas Eklund fortsätter att medverka vid större kundaktiviteter, samtidigt som han får tid att fördjupa samhällsanalysen. Han kommer att koncentrera sig på globalisering, klimatfrågor och långsiktig tillväxt”, skriver SEB i ett pressmeddelande.

Samtidigt kan Silly bekräfta att Kaupthings tradingchef Sven Fällman har sagt upp sig från den isländska banken. Då det stormar kring Kaupthings tradingbord räknar Silly med att få återkomma i frågan framöver.

Tisdag 29 maj

DAGENS HETASTE: Är det något på gång i Carnegie? Det tisslas om att räknedosorna har plockats fram på flera håll för att räkna på en breakupvärdering av bolaget. Orsaken är att aktien börjar se billig ut. Att ett par toppnamn hoppat av går att leva med. Bland intressenter det spekuleras om finns flera utländska investmentbanker, men både norska DnB NOR och islänningarna uppges också räkna frenetiskt…

På tal om islänningar hör Silly att det är turbulent på Kaupthings tradingavdelning. Sedan tidigare har den seniora tradern Michael Ponsbach gått i pension och hans kollega på Kaupthing sedan 18 år, den “begåvade” handlaren Mats Guilletmot har även han sagt upp sig.

Guilletmot har ännu inte bestämt sig om vad han ska göra härnäst utan tar sig tid att fundera. Silly hör också rykten om fler avhopp från Kaupthings tradingbord och jobbar på att få fram fler namn.

På den isländska konkurrenten Glitnir har Alexander K. Guðmundsson utsetts till ny CFO efter Tómas Kristjánsson. Samtidigt utses Gísli Heimisson till vice ordförande för affärsområdet “shared services” samt får även titeln CIO med ansvar över information kring informationsteknologi och “shared services”. Han tillsätts efter att Finnur Stefánsson sagt upp sig som COO för att, tillsammans med Tómas Kristjánsson, bygga upp ett fastighets- och investmentsbolag.

På annat håll rekryterar Merrill Lynch fyra finansiella rådgivare (financial advisors) som ska jobba mot stora privatkunder i Norden. Antti Sulkakoski, tidigare Nordea, Daniel Källberg från EFG Investment Bank i Stockholm, samt Jan Olsen och Peter Green Lauridsen, båda från Danske Bank, kommer alla fyra att sitta i Luxemburg och kommer att ha Steen Foldberg som överhuvud.

Måndag 28 maj

PRESSTOPP: Silly kan avslöja att McKinsey-veteranen Claes Ekström är klar för nytt jobb på Altor Equity Partners. Harald Mix fortsätter därmed att plocka toppnamn från de finaste firmorna i Stockholm till sitt riskkapitalbolag. Läs merHÄR.

På annat håll står det klart att uppstickaren Scandbrokers startat verksamhet i Stockholm. Bolaget kommer att bedriva mäkleriverksamhet avseende aktie- och indexderivat riktade mot den skandinaviska marknaden och försöker nu utmana de stora mäklarhusen i London, som idag dominerar marknaden. Bakom Scandbrokers står bolagets vd, Frank Teneberg samt mäklarchefen Joakim Primén. De båda har gedigen erfarenhet från derivatmarknaden och har tidigare, bland annat, jobbat på OMX.

Bakgrunden är att handeln med derivatprodukter på den skandinaviska marknaden idag är uppdelad i två delar, standardiserade derivat samt OTC-derivat och att omsättningstillväxten i standardiserade derivat inte alls har följt med den starka omsättningstillväxten som aktiemarknaden i övrigt har uppvisat under den senaste tioårsperioden.

– I dag hanteras en stor del av dessa transaktioner från mäklarhus i London. Vårt Skandinaviska fokus och vår fysiska närvaro i Stockholm är basen i det erbjudande som vi är övertygade ska göra oss till en intressant samarbetspartner för såväl skandinaviska som utländska kunder, säger Scandbrokers vd Frank Teneberg.

Av de senaste dagarnas platsannonsskörd att döma är det många aktörer på marknaden som vill hinna med nya rekryteringar före sommaren: Avanza söker bland annat en mäklarchef samt en projektledare inom corporate finance, Evli utökar i Baltikum och vill locka både corpspecialister, mäklare och analytiker från Stockholm, AMF Pension behöver komplettera med en ansvarig för institutionella kunder inom kapitalförvaltningen, Carnegie behöver folk i olika assistent- och administratörsroller, AXA söker en senior asset manager inom real estate, Citibank letar analytiker på marknadsföringssidan, OMX söker bland annat en rad jurister och marknadsspecialister, SEB har plats för en bolagsjurist inom Group legal-avdelningen som kommer att jobba nära ledning och styrelse och på makroområdet söker Institutet för tillväxtpolitiska studier två kvalificerade analytiker.

Fredag 25 maj

AMF Pensions aktiechef Mats Guldbrand loggar ut för pension under 2007. Efterträdaren presenterades idag. AMF hämtar Peder Hasslev från SEB Wealth Management där han sedan 2002 har haft titeln “global aktiechef” och ingått i ledningsgruppen för SEB Investment Management. Tidigare var han fyra år på Folksam kapitalförsäkring.

– Han har varit topprankad aktieanalytiker, livförvaltare och förstår fondaffären. Peder har rätt värderingar och egenskaper för att klara den tuffa utmaningen att alltid ge våra sparare den högsta avkastningen, säger Sarah McPhee, chef för kapitalförvaltningen på AMF Pension i ett pressmeddelande.

Det är den andra rekryteringen AMF gör på kort tid. I onsdags skrev Silly om att AMF Pension rekryterar tradern Dick Bergqvist från Handelsbanken. Men rekryteringarna är å andra sidan nödvändiga. En av Sillys trogna vänner har frågat sig vad AMF Pension har för planer sedan förvaltaren, den senaste tiden, tappat en rad seniora namn.

Mats Guldbrand går, som ovan nämnt, i pension, Jens Barnevik flyttar till Fjärde AP-fonden, Mats Larsson lämnar för den Första AP-fonden och Lars “Lasse” Bergqvist startar egen firma.

Det var inte heller längesen Bo Selling flyttade över till Handelsbanken och därefter plockade med sig Christian Brunlid.

I en annan del av city nås Silly av uppgiften att Magnus Hillerström har rekryterats till Kaupthings sales desk från Brummer Partners där han jobbade som sales trader.

Samtidigt hör vi att Bures ledning efter att ha köpt två gymnasieskolor i veckan, en i tisdags och en i onsdags, därefter stängde butiken och drog till Island på en långweekend.

Silly undrar om Mikael Nachemson & Co är där i affärer eller om det enbart är en retreatmentresa där töltridning och bad i varma källor står på programmet…

Silly hör vidare att Nordiska Investeringsbanken, NIB, utser Jukka Ahonen till kommunikationsdirektör. Han har många års internationell erfarenhet av externkommunikation vid Europeiska centralbanken. Han har också bland annat arbetat som specialmedarbetare till chefdirektören vid Finlands Bank och som journalist i Finland.

Från SEB hör Silly att veteranen Tine Wollebekk har utsetts till ny landchef i Norge. Hon tillträder posten med omedelbar verkan och är idag chef för SEB Kort i Norge och Danmark samt även chef för kortprojekt i Tyskland och Polen. Vid sidan av sin nya roll som landchef fortsätter Tine Wollebekk sina nuvarande uppdrag för SEB Kort i Norge, Tyskland och Polen.

HQ Bank beslutade på årsstämman den 30 mars att erbjuda anställda inom HQ högst 800 000 konvertibler till en teckningskurs om 217 kr med löptid från den 1 juni 2007 till den 30 juni 2011. Nu kommer information om att erbjudandet övertecknades 1,6 gånger. Det aktuella konvertibelprogrammet har föregåtts av två tidigare under 2006, vilka även de överteckandes.

JP Morgan har agerat som finansiell rådgivare åt Nasdaq i OMX-affären. Morgan Stanley, Lenner & Partners och Credit Suisse har agerat finansiella rådgivare åt OMX vid transaktionen. Vid affärer av denna storlek brukar arvodet ligga runt 0,5 procent vilket i så fall skulle innebära att de får dela på cirka 125 miljoner. Champagne någon?

Silly undrar också om det blir någon champagne på The White Room för Börsveckan denna helg. Enligt uppgift var det svårt att komma in i lördags…

Torsdag 24 maj

Silly hör rykten om att Carnegies före detta tradingchef, Aleksandar Adamovic, ska starta upp liknande verksamhet för Straumur Burdaras i Stockholm. Huvudpersonen nekar inte till uppgiften utan hänvisar till banken som säger att de har varit i kontakt med många personer och att de kanske, kanske inte, har varit i kontakt med Adamovic.

I samma veva polisanmäler Carnegie honom och hans två kollegor. Ingen av de tre personerna arbetar kvar på investmentbanken, Adamovic sade upp sig och de två andra har varslats om uppsägning.

Silly hörde igår rykten om att Peter van Berlekom, tidigare stjärnförvaltare på Alecta, har rekryterats av Brummer & Partners. Nu bekräftar Brummers vd Klaus Jäntti planerna. Under Peter van Berlekoms ledning sätts ett nytt fondbolag upp som samägs av Brummer och förvaltarna. Satsningen innebär en breddning från de tidigare hedgefonderna och målet är att locka de storbankskunder som tröttnat på dyr indexförvaltning.

– Inom 5 år ska vi ha 10 miljarder under förvaltning, annars blir jag besviken, säger Klaus Jäntti.

Starten av fonden kommer att ta ytterligare ett antal månader, en tid då ett förvaltarteam ska byggas upp. Hittills är inga ytterligare namn offentliggjorda men Peter van Berlekom lär ha fler trådar ute.

På företagsnivå hör Silly att Anne Rehnman, vice president på Axis Corporate Communications and Investor Relations och tidigare informationsdirektör på Q-med, blir IR-chefAxfood.Detta efter att Cecilia Giertta har sagt upp sig från sin tjänst som kommuniktionsdirektör på företaget för att bli ny kommunikationsdirektör på Tv4 efter Göran Ellung.

Remium gör ett svep på marknaden och håvar in en rad nya medarbetare. Annika Jangel blir ny compliance officer. Hon har haft motsvarande position på Kaupthing i Sverige. Från Kaupthing hämtas också Birgitta Rudbo som blir ny redovisningsansvarig. Slutligen har Remium snappat Martin Sjöberg till mäklarbordet, han var tidigare mäklare på Skandiabanken.

Onsdag 23 maj

Silly hör rykten om att Stefan Perssons exklusiva Djursholmsvilla på drygt 500 kvadrat, som en tid varit till salu, nu är såld. Enligt uppgift ska en hög bankdirektör ha köpt villan, varken köparen i fråga eller mäklaren vill dock kommentera detta. Silly hoppas kunna berätta mer inom kort.

På annat håll har Glitnirs förvärv av finska FIM slutförts. Med andra ord är ytterligare en bit i det nordiska pusslet klar. Farten är hög, men vad blir nästa steg?

AMF Pension rekryterar Dick BergqvistHandelsbanken. Han går till en post som trader.

Tisdag 22 maj

Företagarnas förra vd, Gunvor Engström, blir ny vd för norska Bank2. Svenska Dagbladet skriver att hon får till uppgift att göra nischbanken mera känd.

På annat håll utses samtidigt Henrietta Hansson till ny vd för Agria Djurförsäkring.

Nyhetsbyrån Ticker firar samgåendet mellan ägaren Ecovision och SIX genom att byta namn till Nyhetsbyrån SIX. Ny chef för verksamheten blir Håkan Carlson som hämtas från Nordea Markets. Han har en bakgrund som grundare av SME Direkt och vd på Nyhetsbyrån Direkt.

Måndag 21 maj

Det viktigaste först. Sveriges tyngsta affärsmagasin söker nu med ljus och lykta efter förstärkningar. En reporter, en AD och en webbredaktör sökes till Afv.se.

ABN Amro har tidigare tappat mäklaren Eric Andersson som går till Deutche bank. Nu verkar det som att även kollegan Jocke Larsson hoppar av. Den här gången är det Glitnir som kallar.

Från annat håll hör Silly att kursraset i CISL Gruppen nyligen fick Stockholmsmäklarna på ABN Amro att sätta kaffet i halsen. Orsaken var att ABN för egen räkning köpt på sig en större mängd CISL-aktier under våren efter tips från en av firmans egna analytiker. Blir det en plats tom på analyssidan snart?.

En svettig panna på Stureplan viskar om att ABN Amro köpte på sig aktier i två omgångar före bolagets kapitalmarknadsdag den 12 april och därefter fortsatte köpa aktier. Totalt ska innehavet ha motsvarat cirka 5 procent av CISL.

Räknat på en snittkurs på 20 öre hamnade förlusten på cirka 1 miljon euro i och med raset. Även Londonkontoret ska ha varit inblandat och fått ta en del av förlusten. ABN vill i dag varken säga bu eller bä om ett eventuellt inhopp i CISL-papperet.

På andra sidan Östersjön snappar Silly upp att Ainar Ozols har utsetts till ny landchef för SEB i Lettland. Han efterträder veteranen Viesturs Neimanis som trappar ner och nu blir senior rådgivare till Ainar Ozols.

Charlotte Hagberg, tidigare chef för Region Väst inom kontorsrörelsen i Sverige, har utsetts till ny chef för kontorsrörelsen i Lettland, det vill säga Ozols nuvarande roll.

Fredag 18 maj

Analytiker, analytiker, analytiker. Sveriges tyngsta institutionella placerare, börs-vd:ar och ir-chefer sitter just nu böjda över årets analytikerenkät från Financial Hearings. Bästa firma samt bästa analytiker inom de viktigaste branschsektorerna ska återigen utses. Prisutdelningen går av stapeln den 12 juni och även om ingen vill erkänna det är det givetvis förstaplatsen som gäller.

Den analytiker som inte bjudit ut sina viktigaste kontakter i branschen på finlunch på ett tag har mycket att stå i den närmaste tiden… Det kanske är tur att rapportperioden har tagit slut.

Enskildas analyschef Björn Jansson och Carnegies aktiestrateg Peter Lagerlöf delade förra året på topplaceringen. Enskilda och Carnegie utsågs också gemensamt till bästa firmor. Måste någon av dessa vika ner sig i år?

För Enskilda gäller det att hålla i analytikerna till dess att rankingen är sammanställd. Silly har tidigare berättat att Lars Sveder går över till HDR Partners och fåglar viskar om att det är fler tunga analytikernamn som överväger en liknande karriärväg…

Onsdag 16 maj

Silly hör från flera håll att London är en ytterst turbulent marknad. Lönerna ska ha stigit till skyarna, särskilt för dem som arbetar som pan-euro sales mot Skandinavien. Dessutom ska öppningsbuden, även för andra och tredje klassens brokers i London, uppgå till sjusiffriga belopp.

“Man kunde aldrig tro det, men det har faktiskt blivit brist på aktiemäklare och det verkar som de slutligen fick en plats i solen ändå, trots att alla långsiktiga kurvor bara pekar rakt ned. Alla verkar vilja anställa. Men ingen vill ha jobbet”, säger Sillys stekare i London.

En firma som ska ha det tungt i London är SEB Enskilda. En av sillys Londonvänner kallar Enskilda ett sjunkande skepp. Främst ska banken, under det senaste året, ha tappat på salessidan. Två av dem som lämnat under det senaste året är Paul Redwood och Scott Edwards, som båda gått till ABG.

I dagsläget ska antalet anställda, enligt uppgift, uppgå till fyra personer på SEB:s säljsida i London, från tidigare närmare tio. Fler personer ska också, enligt Sillys vänner, vara på väg att lämna.

Missnöjet lär bottna i att SEB Enskilda i Oslo tar all bonus. Vilket ändå inte är tillräckligt på den norska marknaden…

I Stockholm hör Silly att Handelsbanken rekryterar Andreas Lundberg som detaljhandelsanalytiker. Han har tidigare arbetat på Nyhetsbyrån Ticker och senast kommer han från en stockbroker i San Francisco. Han ska ersätta Anders Hansson som går till Danske bank, vilket Silly skrev om i april.

Lundberg kommer att få jobba med Anna-Karin Envall som dock, för tillfället, är barnledig men annars är Handelsbankens klippa inom detaljhandelsanalys.

Handelsbanken har tappat flera personer på sistone, senast var det Automotive/Engineering-analytikern Kenneth Toll som lämnade för Kaupthing. Dessförinnan var det operatörsanalytikern Andreas Ekström som lockades över till Carnegie.

I höstas slutade Johan Swahn som skogsanalytiker på Handelsbanken för ett jobb som sektorchef över råvarubranschen på Morgan Stanley i London. Under förra året lämnade även Staffan Östlin samt Carl Holmquist Handelsbankens analyshus.

Tisdag 15 maj

Sussanna Urdmark har sagt upp sig på Handelsbanken av privata skäl. I dagsläget är hon förvaltare på bankens läkemedelsfond samt även läkemedelsanalytiker. Hon ska jobba på SHB ytterligare ett par månader innan hon flyttar till London där hon, enligt uppgift, ska ha funnit kärleken.

Silly hör även att Glitnirs offensiv fortsätter i och med att de förvärvar Tamm & Partners Fondkommission. Banken kan med detta förvärv nu erbjuda corporate finance tjänster i samtliga nordiska länder.

Tamm & Partners har 14 anställda och verksamheten är indelad i tre verksamhetsområden, corporate finance, aktiehandel och fondverksamhet. Fondverksamheten består av en hedgefond, ToP Tillväxt, som lanserades under början av 2007.

Silly skrev i torsdags om att SEB Kort ska outsourcas. På kvällen berättade Sillys vän, över ett gäng öl på Kvarnen, att de anställda på internhanteringsdelen under dagen fått beskedet att divisionen ska outsourcas men att de anställda får behålla jobben.

Måndag 14 maj

Det är bråda tider för Glitnirs ledning. Sveinung Hartvedt blir ny vice ordförande i Glitnir Markets styrelse. Morten Bjørnsen, chef för Glitnirs nordiska bankverksamhet, tar en stol i Glitnirs styrelse.

Samtidigt delger banken att Frank O. Reite blir vice ordförande för “Strategic Growth & Business Development”. FIM Asset Managements koncernchef Jan Forsbom blir ny vice ordförande i Glitnir Investment Management.

På annat håll snappar Silly upp att Örian Söderberg blir ny vd för Länsförsäkringar Jönköping. Veteranen, som arbetat på Länsförsäkringar sedan 1985, tillträder tjänsten den 4 juni och efterträder Anders Lofthammar som varit tillförordnad vd för Länsförsäkringar Jönköping sedan december 2006. Örian Söderberg har, sedan juli 2005, jobbat som vd för Länsförsäkringar Fonder. Arbetet med att finna efterträdare till posten som vd för fondbolaget har startat.

Anders Lofthammar återgår samtidigt som chef för marknadsområde Sak och vice VD Länsförsäkringar Jönköping.

Johan Sidenmark har utsetts till vice verkställande direktör för Brummer & Partners. Han kommer närmast från Nordea Investments Management & Funds där han varit övergripande ansvarig för Sverige, vilket inkluderar all kapitalförvaltning i Sverige samt fondbolaget. Dessförinnan arbetade han som investeringskonsult på Watson Wyatt samt Mercer.

På Brummer blir han främst blir ansvarig för gruppens Sales & Investor Relations. Han kommer även att delta i utformning och genomförande av Brummer & Partners affärsstrategi i övrigt.

Samtidigt noterar Silly att Brummer söker efter en redovisningschef med 3-5 års erfarenhet av kvalificerat redovisningsarbete till sitt huvudkontor på Norrmalmstorg.

Brummer har anlitat Poolia som rekryterare för att finna rätt person för att fylla “den breda rollen”. Silly undrar om det är för dyrt att anlita Egon Zehnder, Heidrick & Struggles eller Russell Reynolds Associates

Fredag 11 maj

ABG Sundal Collier har tidigare sagt att de ska stärka sitt analytikerteam med två personer. Efter att ha rekryterat ABN Amros bankanalytiker Rickard Henze kommer snabbt nästa rekrytering. Standard & Poors Equity Researchs läkemedelsanalytiker Jenni Ruottinen flyttar även hon till Biblioteksgatan och kommer även på ABGSC att följa läkemedel/medtech.

På handlarsidan blir Patrick Nylander från HQ Bank ny salestrader. Även Oscar Eklöf från Evli Bank har rekryterats till “buyside” som institutionsmäklare med uppgift att från Stockholmskontoret bearbeta den finländska marknaden. På Oslokontoret stärker ABG sitt “financing team” med Stig Kristiansen.

Silly noterar samtidigt att ABG Sundal Collier, i sitt svenska pressmeddelande som gick ut till tidningsredaktionerna nu på fredagmorgonen, döper mejlet till “ABG Sundal Collier rekryterar under ‘silly season'”.

Silly skrev i mitten av april om en etablerad analytiker som är på väg att lämna SEB Enskilda. Nu kan vi bekräfta att det är IT-analytikern Lars Sveder som lämnar banken efter åtta år till förmån för corpen HDR Partners som startades hösten 2005 av Per Dellborg, Anders Rodebjer och Robert Holm, tre avhoppare från Carnegie.

Efter nästan 7 år som teleutrustningstillverkare och teleoperatörs-analytiker (samt på slutet media) på AMF Pension försöker nu Mats Larsson kliva i Jonas Viktorssons avlagda skor på Första AP-Fonden. Med andra ord kommer han, från och med augusti, förvalta europeiska operatörs- och teknikaktier samt fungera som analytiker på ett fåtal bolag i dessa sektorer i Sverige.

Torsdag 10 maj

Efter ett år på Swedbank Markets går Anders Blomqvist tillbaka till SEB Enskilda där han ska jobba som market maker med derivat.

Silly skrev igår att den dansk som är häktad i sin frånvaro tidigare arbetat på en stor nordisk fondkommisionär. Carnegies vd Stig Vilhelmson har nu bekräftat att 33-åringen, fram till april i år, arbetat med företagsrådgivning på investmentbanken Carnegie.

Enligt arbetskamrater på banken ska han ha lämnat Carnegie brådstörtat utan att ha hittat något annat jobb och befinner sig nu utomlands.

Innan dess ska han, enligt uppgifter till Silly, ha arbetat på Bain & Company efter erlagd Masterexamen på Copenhagen Business School.

Österrikiska Raiffeisen Zentralbank öppnar ett nytt representationskontor i Stockholm. RZB skriver i ett pressmeddelande att de “är i början av en stor betydande av sina affärsaktiviteter i Norden” men att målet inte är den lokala bankverksamheten i Norden. Fortsättningen av meddelandet innehåller flera syftningsfel och krångliga meningar. Silly hoppas att rekryterarna gör ett bättre jobb än bankens översättare. Silly hör för övrigt rykten om att ytterligare en österrikisk bank planerar att öppna kontor i Stockholm.

Sillys vänner kring Medborgarplatsen på Södermalm viskar om att det är svettigt på SEB Kort för tillfället. Dels är avdelningen i färd med att sända ut brev till de åtskilliga tusen personer vars betalkortsnummer kan ha hamnat i fel händer. Samtidigt håller de på att flytta. Som om det inte vore nog ryktas det om att Annika Falkengren planerar att outsourca divisionen.

Onsdag 9 maj

Dag Tjernsmo lämnar vd-posten på Handelsbanksägda XACT Fonder och blir istället ansvarig för Handelsbankens nordiska kapitalförvaltning. Ny vd på XACT Fonder blir Henrik Norén. Han har tidigare varit ansvarig för produktutveckling på företaget. Läs mer om XACT Fonder och börsnoterade fonder.

Återigen börjar de nordiska bankerna och mäklarhusen att svettas. Ytterligare två personer dras in i härvan, den ena jobbar på Nordea och den andra ska, enligt källor till Affärsvärlden, ha jobbat på en stor fondkommisionär så sent som för ett par månader sedan. Och åklagarna indikerar fler gripanden inom kort…

Tisdag 8 maj

ABG Sundal Collier i Stockholm rekryterar ABN Amros bankanalytiker Rickard Henze. På ABGSC är det tänkt att han ska täcka den nordiska banksektorn tillsammans med, bland andra, Espen Bruu Syversen.

Samtidigt skakas Carnegie av interna skandaler. Tradingchefen har sedan tidigare slutat och två ytterligare medarbetare berörs i en tradingskandal som påverkar resultatet efter skatt negativt med 128 miljoner kronor. Läs mer om skandalen och vd:ns upprörda känslor.

Den före detta statsministern Göran Persson blir seniorrådgivare på pr-byrån JKL, läs mer HÄR. Detta trots att han, i sitt avskedstal, kritiserade lobbyister. Silly tror att ordförande Persson tog första bästa välbetalda jobb för att kunna betala räntan på sin gård i Sörmland…

Måndag 7 maj

Oroligheterna på Swedbank Robur fortsätter. Silly hör att Daniel Dinef och Mats Wandrell har sagt upp sig från Swedbank Robur där de förvaltat bankens Östeuropa-, Ryssland- och Balkanfond. Daniel Dinef bekräftar att så är fallet och meddelar att de ska starta upp en absolutavkastande fond med inriktning på hela Östeuropa. Han säger även att de redan har lockat amerikanskt kapital till fonden.

Affärsvärlden erfar att Robur ersätter de två förvaltarna med Christer Engel som idag arbetar med Roburs USA-fond, han vill dock inte bekräfta uppgiften. Engel är för övrigt gift med Sandra Frimann-Clausen, länge stjärnanalytiker inom detaljhandel på Alfred Berg, numera på East Capital.

På annat håll hör Silly återigen att det är turbulent på Nordea Asset Management, särskilt i Danmark. Enligt uppgift till Silly ska runt 20 personer redan ha slutat där. Silly hör även att det knakar i fogarna på den svenska kapitalförvaltningsdelen till följd av storbankens omorganisering?

Fredag 4 maj

Vinges vd Bertil Hult slutar på advokatbyrån och tillträder som chef för Skandias Nordendivision.

På annat håll hör Silly att Handelsbanken Fonders vd Joachim Spetz valdes till ny ordförande för Fondbolagens Förening under gårdagens stämma. Erik Feldt på Nordea Fonder valdes till vice ordförande för föreningen.

Hans Ek på SEB Fonder, Örian Söderberg på Länsförsäkringar Fondförvaltning, Mats Lagerqvist på Swedbank Robur, Hans Hedström på HQ Fonder och Henrik Lindquist på Enter Fonder valdes till styrelseledamöter. Suppleanter, efter gårdagens stämma, är Fredrik Nordström på AMF Pension Fondförvaltning och Annika Knekt-Ahtinen på JP Morgan Asset Management.

SSAB lade igår bud på IPSCO. Finansiella rådgivare för SSAB, vid affären, har varit Greenhill & Co, Handelsbanken Capital Markets och LLC. Goldman Sachs & Co har agerat som finansiell rådgivare till IPSCO och har utfärdat en så kallad “fairness opinion”.

E24 skriver att Carnegie Investment Bank stäms och riskerar skadestånd efter en aktietransaktion med koppling till Jostein Eikeland, känd som storägare i TMGI. Även Ekobrottsmyndigheten uppges vara inkopplad på fallet. Carnegie tvingas nu försvara sig i en tvist i tingsrätten.

Torsdag 3 maj

Fondbolaget Barnevik & Wallin har beslutat att avveckla sin hedgefond Teneo, efter bara ett halvår. Martin Wallin säger sig inte ha bestämt vad han ska göra härnäst men meddelar att han har en del alternativ som han väljer bland. Jens Barnevik blir ny portföljförvaltare på Fjärde AP-fonden, tillsammans med Claes Ahrel.

Jens Barnevik kommer att förvalta fondens innehav av små och medelstora bolag i den svenska portföljen. Innan Teneosatsningen arbetade han som förvaltare av svenska aktier hos AMF Pension. Claes Ahrel kommer närmast från en position som chefstrateg inom Länsförsäkringar och blir nu förvaltare inom affärsområdet taktisk allokering.

Silly noterar även att Fredrik Bergström tillträtt posten som chef för affärsområdet Konsument på SBAB. Han kommer närmast från försäkringsbolaget If där han varit distributionschef för Ifs privataffär i Sverige.

Onsdag 2 maj

Lárus Welding tar över som vd på Glitnir. Han tar över efter Bjarni Ármannsson som har varit vd i tio års tid och under den tiden tagit in banken i en ny era. Welding startade sin karriär på bankens Corporate-verksamhet 1999 och har, sedan 2003, varit chef för Landsbanki’s filial i London.

Glitnirs expansion och förvärv märktes i den första kvartalsrapporten som publicerades i måndags. Antalet anställda uppgick i snitt till 1 546 personer under de första kvartalet 2007 vilket var en ökning med närmare 30 procent jämfört med det första kvartalet 2006 (1 216 anställda).

På temat isländska banker hör Silly att Morgan Stanley i London har snappat upp Kaupthing Capital Markets i Stockholms salestrader Patric Lindfeldt. I samma veva rekryterar den isländska banken Handelsbankens analytiker Kenneth Toll, tidigare på Deutche Bank. Kenneth Toll har ett decenniums erfarenhet från Automotive och Engineering.

Mäklerierna kring Stureplan slickar sig runt munnarna nu när staten inleder utförsäljningen av bolag. I en första veva jublar Deutsche Bank och UBS mest i och med att de är så kallade joint bookrunner i utförsäljningen av Telia. Dessa två banker har i sin tur tagit hjälp av Carnegie. De kommer att assistera vid distributionen av aktier som så kallad selling agent… Utförsäljningsgeneralen Karin Forseke, tidigare på Carnegie, hävdar bestämt att hon inte har deltagit i valet av selling agent.

Afv.senullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.