Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Simon Blecher ser orosmoment på marknaden

2019-02-11 13:28
Simon Blecher Foto: Carnegie

Simon Blecher, som förvaltar Carnegie Sverigefond, ser vissa orosmoment på marknaden. Det framgår av en månadsrapport. 

Efter den starka januaribörsen står kurserna fortfarande lägre än för några månader sedan, men betydligt högre än fjolårets lågpunkt. Blecher ser det lite som att marknaden är tillbaka på ruta ett. 

"Samtidigt visar nästan all statistik att Kina bromsar in ganska kraftigt, Europa hänger på och Sverige ser svagt ut med bostadsmarknaden i spetsen. USA är fortfarande starkt, men nog bara en tidsfråga innan det viker ner också", kommenterar Blecher. 

Han bedömer att det är troligtvis centralbankerna som än en gång varit börsbränslet. 

"Mjuka centralbanker, en vild flock som kortsiktigt springer åt samma håll och en tro på att såväl handelskriget som Brexit ska lösa sig är förstås alla potentiella oroshärdar eftersom de snabbt kan gå åt andra hållet", fortsätter förvaltaren. 

Carnegie Sverigefond steg 8,2 procent i januari. 

Portföljmässigt har det funnits en del besvikelser i portföljen, men de flesta bolagsrapporter anses ha varit mycket väl godkända med hänsyn till värderingarna. Ett glädjande besked var även att fondens tre största innehav i form av Investor, Volvo och Holmen höjde sina utdelningar. 

De främsta bidragsgivarna under perioden var Holmen, Volvo och SKF. På minussidan märktes endast Telia. 

De största innehaven per utgången av månaden var Investor, Volvo och Holmen med portföljvikterna 8,9, 7,3 respektive 6,5 procent. Antalet innehav var 26 stycken.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom