Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Sista chansen för banken”

2019-09-11 10:50
Foto: Tobias Ohls

Aktie-Ansvars Lars-Erik Lundgren om storbankerna, EQT-noteringen och ett ovanligt innehav.

Fondens största innehav är Investor. Vilken betydelse får noteringen av EQT för dess storägare – Investor?

– EQT kommer bli ett spännande tillskott på börsen. Jag tror att noteringen blir en framgång givet en rimlig prissättning. I dagens ränteläge formligen skriker institutioner efter placeringsalternativ som EQT kan erbjuda, vilket gör att den närmaste framtiden ser ljus ut. På längre sikt är det dock svårare att säga något, just för att riskkapitalfonder till sin natur stängs efter ett antal år och pengarna lämnas tillbaka. Man är med andra ord beroende av att alltid resa nya och större fonder, eftersom det är avgifterna som driver intäkterna. För Investors del är noteringen inte av någon stor finansiell betydelse då EQT AB är en liten del av Investors substans. På marginalen ökar substansvärdet något och Investor får ytterligare en noterad tillgång vilket ändå är positivt.

Ni är överviktade i Nordea och SEB – är värderingen av banker generellt sett för låg?

– Nordea är kanske den lägst värderade banken med bäst potential att förbättras, men man har ju inte kunnat leverera alls på detta. Nu har vi en ny styrelseordförande och en ny vd som ser lovande ut och det finns definitivt potential, men det här är sista chansen. Lyckas man inte nu är epitetet value trap för evigt cementerat. SEB är en kombination av en välskött bank med en större exponering mot företagsutlåning och marknadsaktivitet än de andra bankerna. De har inte samma beroende av bolån jämfört med Swedbank och Handelsbanken, där marginalerna trendat nedåt.

Ni har minskat i Attendo – varför?

– Vi har sålt alla våra Attendo-aktier. Det har helt enkelt varit för många besvikelser. Verksamheter kan alltid gå bättre eller sämre, men här känner jag att varken styrning, kontroll eller kommunikation har fungerat. Dessutom köper man ju aktien för att det är en stabil defensiv och förutsägbar sektor. Det är i grunden inget fel på verksamheten, men hur lång tid tar det att stabilisera Finland?

Q-Linea är ett ovanligt innehav – varför har ni tagit in den?

– Q-Linea är en krydda i portföljen och positionen är relativt liten. De har tagit fram ett verktyg som snabbt och enkelt kan avgöra vilken typ av antibiotika du behöver vid sepsis (blodförgiftning). Sepsis är livshotande och varje timme är oerhört betydelsefull. Lyckas man bra kan det bli väldigt stort. Q-Linea har maskinen klar och genomför nu studier för godkännande. Man hoppas kunna lansera i Europa H1 2020 och i USA H2 2020. Innan dess bör data från studierna komma samt ett eventuellt distributionsavtal med en större aktör. Nyhetsflödet borde med andra ord bli positivt.

Scandi Standard med Öresund som storägare har blivit ett ganska stort innehav i portföljen. Vad tror ni om detta kycklingbolag på sikt?

– Vi har varit med i Scandi Standard sedan introduktionen 2014 och ligger fortfarande kvar. Bolaget har en bra kombination av strukturell tillväxt i form av olika hälsotrender, dessutom låg värdering och stabil efterfrågan. Man har under åren expanderat till Finland och Irland och fler marknader kan bli aktuella. Det är en defensiv placering i en bransch som är helt konjunkturokänslig, och som enligt oss borde handlas till högre multiplar. Att Öresund klivit in som storägare är enbart positivt. Engagerade ägare av kött och blod är alltid bra för alla parter.

Funderar ni på att öka i H&M när börsvinden har vänt? Och har den verkligen vänt?

– Vi har faktiskt minskat något i H&M under året, eftersom marknaden övergett de värsta domedagsscenarierna. Aktien har gått bra, och från den här nivån är det svårare att se vad som ska driva den. Dagens multiplar prisar redan in en hel del förbättring, och jag tror det kan komma bättre köptillfälle. Men H&M ser ut att vara på rätt väg. Den stora frågan är om marknaden är villig att sätta historiska multiplar på dessa aktier. Jag ställer mig tveksam till det.

Lars-Erik Lundgren

Förvaltar: Sverige­fonden, Aktie-Ansvar.

Förvaltat kapital: 2 miljarder kronor.

Utveckling i år: 10,19 procent.

De senaste tre åren: 24,12 procent.

Avgift: 1,40 procent.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom