Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sjöstedt: Skattesystemet är riggat för de rika

2016-07-11 08:15
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt talar under Almedalsveckan. Foto: Henrik Montgomery / TT

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt valde att fokusera sitt tal på jämlikhet och klassklyftor, men berörde däremot inte brexit och integrationsfrågorna som många andra av partiledartalen i Almedalen. Talet gick under parollen "tillsammans gör vi skillnad".

Inledningsvis konstaterade Jonas Sjöstedt att det liksom i fotbolls-em är de bästa som är kvar till sist. Han syftade då inte bara på att han själv var sist ut bland partiledarna.

"Nu har de åkt hem storföretagens lobbyister. Kvar är alla vi andra. Några har en efterlängtad semester på Gotland andra arbetar och får vårt samhälle att fungera och gå runt", sade Sjöstedt och lyfte fram sjukvårds-, butiksarbetare, bussförare, poliser och glassförsäljarna.

Han konstaterade att Moderaterna och högern var emot införandet av åtta timmars arbetsdag när det begav sig. När Vänsterpartiet nu föreslår sex timmars arbetsdag är de återigen emot det, uppgav Jonas Sjöstedt.

"Bra ekonomi är otroligt viktigt, men ibland glömmer vi att ekonomin ändå i slutändan främst är ett medel för att skapa bra liv åt människor", sade Jonas Sjöstedt och fortsatte "Moderaterna och de andra i högern säger till oss att  'det här det går inte för sig. Det här går inte'. Det sade de också till arbetarrörelsen när vi införde åtta timmars arbetsdag. Precis som sina företrädare är Anna Kinberg Batra emot varje stor välfärdsreform som gör Sverige mera rättvist".

Jonas Sjöstedt framhöll även Vänsterpartiets roll efter valet där regeringen behöver dem som stödparti och det som de därigenom åstadkommit. Bland annat nämndes gratis glasögon och mediciner till barn, höjt underhållsstöd samt att välfärden ska vara fri från vinstjakt.

Ett förslag som Vänsterpartiet kommer att föra fram i nästa budgetförhandling är gratis läkemedel till alla från 80 år och uppåt.

Förslaget vill Vänsterpartiet finansiera med en återinförd förmögenhetsskatt, som Jonas Sjöstedt redan uppger att de har ett klart förslag på hur den ska utformas.

Vänsterpartiet arbetar även för ett förändrat pensionssystem. Bland kvinnor är det enligt Jonas Sjöstedt över hälften av pensionärerna som får ut garantipension, vilket är den lägsta garanterade nivån.

"Vi kräver ett nytt pensionssystem. Rättvisa och jämställdhet måste in", sade Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt kritiserade även att de inte fått förhandla med regeringen om pensionerna och riktade kritik mot att regeringen gärna slår sig ihop med Moderaterna och de andra i högern i dessa frågor.

"Varför ska Moderaterna ha vetorätt över arbetarkvinnornas pensioner? Vi kan ju se resultatet", sade Jonas Sjöstedt.

De stora klassklyftor lyftes också upp där Jonas Sjöstedt som bland annat uppges bero på att regeringen står på bromsen.

"Låter man lagt kort ligga kommer spelets regler att gynna dem som har det allra bäst i vårt samhälle", sade Sjöstedt och fick applåder.

"Faktum är att vi har ett skattesystem som är riggat för de rika. Skattesmitare, bland dem moderata ledamöter som har suttit i riksdagens skatteutskott, slipper straff bara de gör självrättelse. Det strävsamma småföretaget, som kanske inte plockar ut så mycket lön till ägaren, betalar ofta mer i bolagsskatt, mätt i kronor, än både Volvo och SKF."

Socialdemokraterna har enligt Jonas Sjöstedt gjort mycket för Sverige, men gör i dag inte så mycket längre. Som exempel tog han förmögenhetsskatten som regeringen hindrar att återinföra.

"Socialdemokraterna är som ett gammal ånglokomotiv. De har tjänat väl. Under många år har de dragit Sverige mot rättvisa och mot jämlikhet. Men tiderna förändras. I dag är det inte ånglokomotiv som man ska hoppas på om man vill framåt. Och Miljöpartiet då är väl de som står där bak och skyfflar kolet", sade Jonas Sjöstedt i en metafor och drog ned applåder.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom